Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Most referendumom o pandemiji već radi ozbiljnu štetu HDZ-u. A ona bi mogla biti i veća

Slijedi bitka oko provjere svakog potpisa, ovaj put uz promatrače, a onda vjerojatno - Ustavni sud

Vladajućima nikako nije u interesu višetjedna referendumska kampanja i mobiliziranje javnosti protiv poteza vlasti u izgubljenoj borbi s pandemijom. A još manje cijela strka oko odlaska na birališta, prebrojavanja glasova, izlaznih anketa i TV javljanja uživo uz - vrlo izgledne - konfete u Mostovom referendumskom stožeru. Stoga će se referendum nastojati zaustaviti u narednim tjednima i mjesecima

Bitka se, dakle, nastavlja, a Most i dalje vodi na bodove – to je stanje na semaforu političke bitke oko referendumskih inicijativa o pandemiji nakon što su potpisi danas predani Saboru. Potezi koji su u ovoj političkoj partiji danas povučeni nisu nimalo iznenađujući, kao ni velika pozornost koja se pridaje ovoj vrućoj siječanjskoj priči – i koja će joj se pridavati u tjednima i mjesecima koji slijede.

Sad je na redu točka na kojoj je nekoliko referendumskih inicijativa palo – provjera valjanosti prikupljenih potpisa. I ona neće biti samo formalne prirode. Brojke su intrigantne – za pitanje o dvotrećinskoj većini pri donošenju mjera koje suspendiraju ljudska prava u pandemiji skupljeno je 410.533, a za ukidanje Covid-potvrda 409.219 potpisa.

Politička drama

Kako je granica na kojoj se nastavlja referendumska inicijativa postavljena na minimalno 368.466 potpisa (deset posto od ukupnog broja birača), jasno je da će prebrojavanje biti iznimno napeto. Naime, u dosadašnjim referendumskim inicijativama pri provjeri potpisa nevažećim ih je proglašeno oko deset posto – što bi Mostove brojke sasvim približilo zakonskom minimumu, a političku dramu u zemlji do usijanja.

Stoga je doista nužno da ovaj put prebrojavanje nadgledaju i kontroliraju predstavnici referendumskih inicijativa u krajnje transparentnim uvjetima. Pohvalno je da je to obećao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali HDZ je dužan ipak još nešto – uvjerljiv odgovor na pitanje zašto isto nisu dopustili prije četiri godine inicijativi “Narod odlučuje” koja je prikupila vrlo sličan broj potpisa ovima koje ima Most, ali ih je proglašeno nevažećima točno toliko koliko je trebalo da od referenduma ne bude ništa.

Kuščević i Rimac

Promatrača tada nije bilo, niti je zainteresiranima naknadno omogućen uvid u potpise koji su naknadno proglašeni nevažećima. Eh, da, tadašnji resorni ministar Lovro Kuščević i državna tajnica Josipa Rimac su danas – USKOK-ovi okrivljenici. Kako je njihov šef je i dalje predsjednik Vlade, valjalo bi potanko objasniti što je to bilo s potpisima za “Narod odlučuje” ujesen 2018. godine. Kao, uostalom, i zbog čega, pobogu, još nije donesen novi Zakon o referendumu koji bi popunio goleme rupe u uređenju te materije (evo, kako Most nije imao rok za predaju potpisa, tako Vlada nema rok za njihovo prebrojavanje) – iako ga je Plenković žestoko najavljivao još te 2018.

Što se tiče političke utakmice, dakle, HDZ će iz defenzive u ofenzivu jedino ako se pokaže da nema dovoljno potpisa. No, taj posao, uz Mostove promatrače, neće biti nimalo lako odraditi.

Pritisak javnosti

Idući koraci se za vladajuće čine jasnima – potvrdi li se da ima dovoljno potpisa, Sabor će pitati Ustavni sud jesu li pitanja u skladu s Ustavom. Kako bi za HDZ bilo lakše preživjeti teze da Ustavni sud “odrađuje” za njih, nego da se referendum održi i da na njemu izgube (što bi bio vrlo vjerojatan ishod), razumno se kladiti na to da bi većina u Ustavnom sudu zaključila da su pitanje neustavna. Što bi, onda, Most sa zastavom “Ukradeni referendum” nastojao s kamatama naplatiti na prvim sljedećim izborima.

Stoga je razumljivo da je Nikola Grmoja na današnjoj tiskovnoj konferenciji posebno naglasio kako je i Ustavni sud pod okom i pritiskom javnosti, a svi Mostovci su svečano govorili o volji i pobjedi naroda. Okej, matematika kaže da su dobili potpise cca 11 posto pripadnika naroda, što ne djeluje kao baš uvjerljiva pobjeda narodne volje za referendumom. Naprotiv.

Konfete koje HDZ ne želi vidjeti

Čini se kao i da su u samom Mostu svjesni da će im jako, jako teško HDZ dopustiti (na ovaj ili onaj način) da se referendum doista i dogodi, jer vladajućima nikako nije u interesu višetjedna referendumska kampanja i mobiliziranje javnosti protiv poteza vlasti u izgubljenoj borbi s pandemijom. A još manje cijela strka oko odlaska na birališta, prebrojavanja glasova, izlaznih anketa i TV javljanja uživo uz – vrlo izgledne – konfete u Mostovom referendumskom stožeru.

Zbog male vjerojatnosti da će vladajući dopustiti da priča otiđe baš toliko daleko, u Mostu vjerojatno tako uporno i svečano već sad proglašavaju vlastitu pobjedu, pardon, pobjedu naroda, s (legitimnim) ciljem da veći dio od ovih 400 tisuća referendumskih potpisnika na sljedećim izborima daju glas upravo njima.

Slijedi opak tango

S obzirom na loš izborni odaziv, takav rezultat bio bi senzacionalan – sa sličnim brojem glasova Restart koalicija je 2020. godine uzela 41 mandat. Most je, podsjetimo, u trenutku svog najvećeg uspjeha (izbori 2015. godine) imao 19 zastupnika.

Kako bi HDZ uz nabujali Most teško uspio zadržati vlast, sasvim je jasno koji su i koliki su ulozi u ovoj igri oko referenduma koja će se voditi narednih tjedana u domaćoj javnosti. Plenković i njegovi su, uostalom, kao opareni reagirali samo na Mostovu najavu da imaju potreban broj potpisa. Sad su im ih ti potpisi i dostavljeni. Bit će to jedan opak tango.

 

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu