Mostov kandidat Željko Sačić favorit je za ministra unutarnjih poslova?

Ratni šef policije bio je osumnjičen za zataškavanje ratnog zločina

ZADNJA IZMJENA: sij 18, 2016
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Željko Sačić, ratni zapovjednik specijalne policije, kandidat je Mosta za ministra unutarnjih poslova u novoj Vladi.

Most njegovim kandidiranjem pokušava do kraja realizirati svoj plan da na čelo Ministarstva unutarnjih poslova dođe osoba koja nije iz redova Domoljubne koalicije. Do sada je već nekoliko imena za mogućeg budućeg ministra procurilo u javnost – od Filipa Dragovića, Nikole Brzice, Josipa Buljevića, Joška Morića – no, čini se da bi Sačić sada mogao biti novi, ozbiljan kandidat. O njegovu imenovanju odluku će donijeti mandatar Tihomir Orešković.

Međutim, Sačić je tek odnedavno osoba protiv koje se više ne vodi kazneni postupak, odnosno više nije osumnjičen za zataškavanje ratnog zločina koji se dogodio u Gruborima. Riječ je o ubojstvu šest srpskih civila tijekom akcije čišćenja terena uoči prolaska Vlaka slobode prema Splitu u kolovozu 1995. godine.

Lažiranje izvješća

Sumnjalo se da je Sačić, koji je u to vrijeme bio načelnik Sektora specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova i prvi suradnik generala Mladena Markača, pokušao zataškati zločin tražeći od zapovjednika akcije s terena da lažiraju izvješća, odnosno da napišu kako se u Gruborima dogodio oružani sukob u kojem su stradali civili.

Slučaj Grubori još uvijek nije pravomoćno rasvijetljen, no Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu početkom ovog mjeseca objavilo je da obustavlja istragu protiv Sačića.

Političke ambicije

On je zbog sumnje u svoj krimen bio uhićen u prosincu 2009. godine zajedno s još nekolicinom pripadnika specijalne policije, od kojih su se na kraju dvojica našli na optuženičkoj klupi za zločin u Gruborima. Sam Sačić u tom je procesu bio svjedok.

U više je navrata prozivao glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, koji je tada bio zamjenik ravnatelja policije, da ga je namamio na kavu i tada uhitio te ga optužio za politički progon. Cijelo vrijeme Sačić je tvrdio kako nema baš ništa s Gruborima i kako ni od koga nije tražio zataškavanje.

Vlastitu političku snagu odmjerio je na pretposljednjim parlamentarnim izborima, kada je s Akcijom za bolju Hrvatsku, u kojoj je okupio dio ratnih suboraca, pokušao ući u Sabor. Sačić ima diplomu Pravnog fakulteta, na kojem je i magistrirao, a napisao je i više znanstvenih članaka o organiziranom kriminalu.


Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama 16. siječnja 2016.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1974 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program