Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Možda ste čuli za gospodina kojeg je policija privela u Bleiburgu; mediji pišu da je još tamo, jer je dizao desnicu

Radi se Anđelku Bosančiću, HDZ-ovcu iz Dugopolja

12.05.2018., Bleiburg, Austrija - Sredisnja komemoracija u povodu 73. godisnjice Bleiburske tragedije i Kriznog puta hrvatskog naroda. Zenska osova s plavom kapom i gospodin legitimirani su i ispraceni uz pratnju policije. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Anđelko Bosančić, HDZ-ovac iz Dugopolja, uhićen je u subotu za vrijeme komemoracije na Bleiburgu i od tada se nalazi u pritvoru kod Klagenfurta, piše Slobodna Dalmacija. Bosančić je, navodno, razgaljen pjesmom, u jednom trenutku podigao desnicu, iako su svi prisutni strogo upozoreni da se ove godine neće tolerirati nikakvi fašistički ispadi.

Slučaj privedenog HDZ-ovca u Facebook grupi svojih simpatizera prvi je opisao gradonačelnik Gospića, HSP-ov Karlo Starčević. Piše kako je čuo nekakvo komešanje ispred bine gdje je jedan stariji čovjek digao ruku u “rimski pozdrav”. “Prilikom povratka u koloni je jedna skupina žena komentirala da se radi o čovjeku iz zaleđa Splita. Neki su spominjali da se radi o HDZ/SDP provokatoru”, dodao je Starčević.

‘Anđelko je preozbiljan čovjek’

Starčević je na Facebooku objavio i fotografiju sa zaokruženim likom “provokatora”, a novinari Slobodne pišu da je nepobitno riječ o Bosančiću. On je, pišu, u Austriju putovao sa skupinom sumještana, uglavnom HDZ-ovaca, a među Bosančićevim suputnicima bio je i bivši načelnik i župan Zlatko Ževrnja. Slobodna je kontaktirala Ževrnju koji je rekao da je bio u prvom redu, a Bosančić malo iza, pa nije ništa vidio.

“Kada je krenula Žankova pjesma ‘Od stoljeća sedmog’, jedna skupina ljudi, u kojoj se našao Bosančić, bila je malo raspjevanija. Tik do njega bila je jedna gospođa koja se popela na stolicu. Mislio sam u prvi tren da je policija došla tražiti od nje da siđe. Anđelko je preozbiljan čovjek, 12 godina je bio i županijski vijećnik, i zato mislim da se radi o pogrešci, što će on i dokazati na sudu nakon što se pregledaju snimke. To da je radio incidente ne sliči mi na njega”, rekao je.

Inače, na Bleiburugu je tijekom vikenda uhićeno petero hrvatskih i jedan slovenski građanin jer su isticali fašističke i nacističke simbole. Zadržani su u pritvoru zbog opasnosti od bijega, a mediji su prenosili izjavu glasnogovornice austrijskog suda da im prijeti i do deset godina zatvora.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više