Politika & Kriminal

Možda vam se, kao nama, učinilo da je Kuščević posljednjih dana svugdje; evo par detalja o novom tajniku HDZ-a

Podsjećamo na neke zanimljivije istupe i detalje iz njegove dosadašnje karijere

Ministar uprave Lovro Kuščević nije proteklih mjeseci bio frontmen u timu Andreja Plenkovića, no posljednjih je dana u medijima prilično nezaobilazan, a nakon što je jučer imenovan novim političkim tajnikom HDZ-a, učinilo nam se zgodno podsjetiti na neke njegove upečatljive istupe i detalje iz dosadašnje karijere.

Gospodin Kuščević u utorak je tako nemalo zabavio javnost svojom izjavom kako su službe unutar stranke analizirale govore, pljesak i negodovanja s nedavno održanog sabora HDZ-a, te tako zaključile da premijer u stranci stoji super. Kasnije se u intervjuu za Dnevnik HRT-a pokušao objasniti pa je rekao kako je to sve golemi nesporazum i da je on samo htio reći da je na sjednici Predsjedništva u ponedjeljak analiziran izvještajni sabor te da je utvrđeno da politika Vlade i HDZ-a ima nedvojbenu podršku članstva HDZ-a.

Ministar graditeljstva u Oreškovićevoj Vladi

Kada se u srpnju 2016. uoči rujanskih izbora u medijima pojavila vijest da HDZ razmišlja da kandidatima na listama dopusti da vode personalizirane kampanje ne bi li iskoristili mogućnost dobivanja preferencijalnih glasova, tadašnji ministar graditeljstva Lovro Kuščević podržavao je tu mogućnost.

“Naravno da će moja kampanja biti usmjerena na taj način, ukoliko, naravno, budem na listi, da ću isticati svoje zasluge i svoj rad”, izjavio je. Tada je taj 43-godišnji pravnik već imao pola godine staža na poziciji ministra graditeljstva i prostornog uređenja u Vladi Tihomira Oreškovića, no šira se javnost, ni uz najbolju volju nije mogla sjetiti većih zasluga ministra.

Na izborima je osvojio tek 2.822 preferencijalna glasa

Kad mu je Orešković poklonio povjerenje nakon predaje imovinske kartice, saznalo se da je 34. najbogatiji dužnosnik s imovinom od 8,5 milijuna kuna, pravnik po zanimanju, oženjen i otac dvoje djece. Zasluge na čiji je kredit računao Kuščević glasači X. izborne jedinice su na izborima u rujnu 2016. honorirali s mizernih 2.822 glasa.

Dok je bio načelnik općine Nerežišća nije bio neomiljen. Tri je puta bio biran na toj poziciji, mogao se pohvaliti kako ta općina ima izuzetno nisku stopu nezaposlenosti, konsolidirao je proračun općine, navodilo se da je osigurao 7.000 kuna po novorođenom djetetu.

Najavljivao izgradnju onkološkog lječilišta na Braču

U zaborav su bile pale njegove pompozne najave izgradnje švicarskog onkološkog lječilišta na Braču u koje su strani investitori, pisali su mediji, trebali uložiti 276 milijuna eura i osigurati 820 radnih mjesta. U tom megalomaskom projektu Brač Medical City zamišljeni su specijalistički zdravstveni centri, hoteli, ekskluzivni dućani, sportski tereni, urbane vile u tri velika kompleksa na milijun kvadrata zemljišta.

Objavljivano je da planovi uključuju i kliniku za ionsku terapiju uz koju ide i ubrzivač čestica – synchotrone, te da će tvrtka s Kariba graditi onkološki centar na Braču. Najavljujući gospodarsko, turističko, zdravstveno i svako drugo čudo fotografirao se s ljudima koji imaju tvrtke registrirane na Malti i mendžerima fondova suspektnih referenci.

Bez pamtljivih poteza iz mandata u ministarstvu graditeljstva

Kada je krenuo prema zagrebačkim pozicijama, Kuščević je u prvoj rečenici svoje biografije napisao da je u radnom vijeku “vodio prodaju istodobno u dvije tvrtke, a nakon toga otvorio sam svoju tvrtku koja je imala do 13 uposlenih te je ostvarivala izvrsne poslovne rezultate”. Naveo je i da je član HDZ-a od 2001. kada se kao maloljetnik upisao u mladež stranke.

Dok je bio ministar graditeljstva i prostornog uređenja ne pamte se njegovi bitniji potezi. Iz te njegove faze ostat će najpoznatiji slučaj kada je u vladinim uredima sekularne zemlje novinare na press konferenciji pozdavio s Hvaljen Isus.

Kasnije je Petru Štefaniću u Pressingu objasnio da se tako javlja i na telefon te da je uvijek dobro zazvati Božju pomoć. “I mi smo sada tako pozvali Boga u ovu emisiju i bit će dobro”, rekao je. Nakon što je u Vladi Andreja Plenkovića zbog HNS-ovih koalicijskih zahtjeva došlo do kadrovskih rošada, Kuščević je dobio novi resor.

Na preuređenje ureda potrošio 70.000 kuna

Uoči postavljenja na poziciju ministra uprave novinari su ga pitali bi li mu odgovaralo preuzeti Ministarstvo uprave, a on je spremno izjavio da zbog lošeg stanja u tom resoru mora doći stručnjak koji treba uvesti red u državnu upravu, ali i u općine i gradove.

U prvim se danima na novoj funkciji proslavio tako što je odmah zatražio službenu karticu te odlučio, umjesto planiranih 25.000, potrošiti 70.000 kuna za preuređenje ureda. Odmah je osim povećanja stavke za namještaj, na 12 tisuća kuna narastao i trošak nabavke novih mobitela.

Sljedećih je mjeseci davao cijeli niz izjava koje možemo ocijeniti od jednostavno bedastih, onih koji su ga prokazivali kao osobu koji baš ne razumije zakone, onih koji su pokazivali da mu smisao za humor nije najjača strana do nekih prilično skandaloznih.

Nakon lex šerifa likovao na stranicama ministarstva

Kada su novinari zatražili da komentira natječaj MUP-a i MORH-a za nabavu 62 osobna vozila vrijedna više od 30 milijuna kuna, među kojima je i 10 limuzina za VIP osobe, testirao je smisao za humor nacije: “Predlagao sam da se nabave konji i kočije, međutim ipak se nabavljaju automobili.”

Nakon što mu je Lex šerif prošao na Ustavnom sudu, na stranicima ministarstva ovaj je diplomirani pravnik likovao napisavši da su protivnici tog zakona među kojima su ugledni stručnjaci i profesori s Pravnog fakulteta – fulali temu.

U travnju ove godine izvolio je izjaviti da reforme u Ministarstvu uprave idu punom parom, ustvrdivši kako je njegovo ministarstvo u protekla četiri mjeseca napravilo više nego u zadnjih petnaest godina. Nije se najbolje snalazio u vrijeme kad je eksplodirala afera Hotmail.

Nije mu baš bilo jasno tko izabire povjerenika u Agrokoru

Tada je prilično uvjereno rekao da je izvanrednog povjerenika u Agrokoru izabrao Trgovački sud, a ne Vlada. “Izvanrednog povjerenika nije izabrala Vlada, već Trgovački sud koji je neovisno tijelo, a on je odabrao savjetnike koji su plaćeni privatnim novcem, od tvrtke, od vjerovnika”, kazao je neupućeno.

Ministra je, sugerirali smo tada u Telegramu, trebalo upozoriti da stvari baš i ne funkcioniraju tako. Naime, Vlada je ta koja je odlučila tko će biti izvanredni povjerenik u Agrokoru, jednako kao što što su, recimo, odlučili o razrješenju bivšeg povjerenika Ante Ramljaka. Trgovački sud takve odluke, zapravo, samo potvrđuje.

Polemični prijedlog zakona o sukobu interesa

U prvom valu Indexove serije mailova skupine Borg i sada već bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, na novinarsko pitanje koristi li privatnu ili službenu adresu, odgovorio je, na veselje svake tehnički pismene osobe, da malo koristi privatni mail, malo službeni, ovisno o tome kakav signal ima.

No, puno su ozbiljnije bile primjedbe stručnjaka na novi zakon o spriječavanju sukoba interesa koji je nedavno predložio. Njegova inicijativa izazvala je polemike, osobito zbog dijela koji se tiče Povjerenstva za odlučivanje u sukobu interesa. Novi zakon bi, prema Nacrtu koje je izradilo njegovo Ministarstvo, uvelike promijenio ulogu tog tijela i prema mišljenju najvećeg dijela javnosti, zapravo ga marginalizirao.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu