Politika & Kriminal

Može li bolje? Čovjek koji je gradio Tolušićevu kuću: ‘imam sve račune, ali ih ne mogu pokazati’

Vlasnik tvrtke kojoj je kao župan davao milijunske poslove, pokušao je opravdati ministra. Nismo posve uvjereni da je uspio

Cijeli tjedan razvlači se afera s kućom ministra Tolušića koju je u ponedjeljak otkrio Telegram, a najzanimljiviji krak priče vodi do Građevinarstva Horvat d.o.o., propulzivne firme iz Noskovačke Dubrave u općini Čađavica, koja je ministru gradila kuću. Kako je otkrio naš istraživački reporter Drago Hedl, ta je tvrtka dobivala unosne poslove u doba dok je današnji ministar poljoprivrede bio župan.

Tako je 2015. godine župan Tolušić s Građevinarstvom Horvat potpisao ugovor o rekonstrukciji zgrade primarne zaštite u Novoj Bukovici vrijedan 1,5 milijuna kuna. Nešto ranije ugovorena je rekonstrukcija zgrade Informativno-edukativnog centra u Noskovačkoj Dubravi za sedam milijuna kuna, pa radovi na školi u Čađavici za 1,7 milijuna, pa na jednoj područnoj školi za 947.000 kuna, pa prenamjena zgrade u stomatološku ordinaciju za 1,5 milijuna, pa ambulanta za 1,8 milijuna, pa energetska obnova škole za novih 1,1 milijuna i tako dalje.

Gdje je račun za lani izgrađenu kuću?

Nakon što su ti podaci objavljeni u našem tekstu početkom tjedna, Povjerenstvo za sukob interesa najavilo je kako će ispitati vezu između nekadašnjeg župana, danas potpredsjednika Vlade, i tvrtke kojoj je davao milijunske poslove, a onda ju je angažirao na izgradnji svoje kuće. Gospodin Tolušić javnosti je nudio razna opravdanja, no nije objavio račune za obavljene građevinske radove kojima bi odbacio sumnju na malverzacije.

Tomislav Horvat, vlasnik tvrtke Građevinarstvo Horvat, nije istupao otkako je izbila afera, sve do danas, kada je dao nekoliko izjava za Večernji list. Njegova rečenica, izvučena u naslov na stranicama tiskanog izdanja ima potencijal da postane legendarna. Gospodin je izjavio, citiramo: “Imam sve račune za Tolušićevu kuću, ali ne mogu ih sada pokazati. Nisam mu pogodovao”.

Gospodin tvrdi i kako je sve poslove sa Županijom dobio na natječajima i da je sve po pravilima. “Radim od 2004., imam 15 do 20 zaposlenih. Što bih trebao, otpustiti sve te ljude i ne raditi ništa?”, rekao je Horvat Večernjem. Firma Građevinarstvo Horvat je, inače, u 2017. godini ostvarila 4,86 milijuna kuna prihoda.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu