Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Mučne scene u Jeruzalemu: izraelska policija upala na pogreb istaknute novinarke, mlatili ljude dok su nosili lijes

Bijela kuća je rekla da je "krajnje uznemirena" snimkama s pokopa

Violence erupts between Israeli security forces and Palestinian mourners carrying the coffin of slain  Al-Jazeera journalist Shireen Abu Akleh out of a hospital, before being transported to a church and then her resting place, in Jerusalem, on May 13, 2022. - Abu Akleh, who was shot dead on May 11, 2022 while covering a raid in the Israeli-occupied West Bank, was among Arab media's most prominent figures and widely hailed for her bravery and professionalism. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)
FOTO: AFP

Tisuće Palestinaca bile su u petak na pokopu Shireen Abu Akleh, njihove istaknute novinarke ubijene u izraelskoj operaciji, u Jeruzalemu koji je obilježio upad izraelske policije na početku pogrebne povorke.

Europska unija je osudila “prekomjernu uporabu sile i nepoštovanje izraelske policije prema sudionicima pogrebne povorke”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell. Bijela kuća je rekla da je “krajnje uznemirena” snimkama s pokopa.

Dok se lijes iznosio iz Bolnice svetog Josipa u istočnom Jeruzalemu, palestinskom sektoru grada koji je židovska država okupirala i anketirala, izraelska policija je upala u bolničko dvorište i pokušala rastjerati mnoštvo s palestinskim zastavama.

Lijes im zamalo ispao

Lijes je zamalo ispao iz ruku onih koji su ga nosili zbog naguravanja policajaca, ali je u posljednji tren uhvaćen, pokazuju snimke lokalnih televizija, na kojima se vidi i da se policajci koriste palicama. Palestinski Crveni polumjesec navodi da su 33 osobe ozlijeđene na pogrebu. Izraelska policija je priopćila da je uhitila šest osoba.

U srijedu je američko-palestinska novinarka Al Jazeere, katarske televizije, ubijena hitcem u glavu dok je izvještavala o izraelskoj raciji u izbjegličkom kampu u Jeninu, na sjeveru Zapadne obale, palestinskog teritorija koji je Izrael okupirao 1967. Nosila je neprobojni prsluk s oznakom “presse” i kacigu.

Izrael je isprva tvrdio da je “vjerojatno” ubijena palestinskim metkom. No židovska država je zatim rekla da ne isključuje mogućnost da su metak ispalili njezini vojnici. Palestinska samouprava, Al Jazeera i katarska vlada optužile su izraelsku vojsku za njezino ubojstvo.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu