Politika & Kriminal

MUP ima drugačiju verziju priče oko zaraženih policajaca koji su osiguravali Kolonu sjećanja u Vukovaru

Tvrde da su se najvjerojatnije zarazili po povratku u Zagreb

18.11.2015., Vukovar - Dan sjecanja na zrtvu Vukovara 1991.-2015. "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta". Kolonom sjecanja od vukovarske bolnice do memorijalnog groblja odaje se pocast Gradu Heroju, njegovoj zrtvi i stanovnicima tog grada. 
Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Iz MUP-a RH za Telegram je potvrđeno da su četvorica djelatnika Uprave za posebne poslove sigurnosti koji su bili na osiguranju Kolone sjećanja u Vukovaru 18. studenog zaraženi koronavirusom. Jutarnji list prvi je danas objavio tu informaciju.

I dok izvori Jutarnjeg lista tvrde da su sva četvorica policijskih službenika zajedno putovala u Vukovar istim kombijem, MUP nudi drugačiju verziju događaja.

Kako su se zarazili ovi policajci?

“Svaki od tih policijskih službenika u Vukovar je putovao u drugom vozilu. Imali su i suputnike koji, kako smo utvrdili, nisu zaraženi. Zaražena su samo ova četvorica iz ekipe koja je bila na osiguranju Kolone sjećanja, a Covid-19 potvrđen je kod još nekih djelatnika te ustrojbene jedinice koji su cijelo vrijeme u Zagrebu. Vjerujemo zato da su se i ova četvorica zarazila tek po povratku”, poručuju iz MUP-a RH.

Koliko je ljudi bilo u Vukovaru?

Na osiguranju kolone sjećanja radili su deseci policijskih službenika. Iako je bilo preporučeno da se u koloni ne okuplja više od 500 ljudi, u Vukovar je došlo najmanje pet tisuća ljudi. Nagađa se da je počast vukovarskim žrtvama odalo oko deset tisuća ljudi.

Dio sudionika obilježavanja Dana sjećanja pridržavao se epidemioloških mjera. Organizatori su dijelili maske i sugerirali građanima da se ne grupiraju, a kafići su radili samo do 21 sat. Dio sudionika ignorirao je mjere.

Nakon Kolone sjećanja broj zaraženih u Vukovaru snažno raste. Od srijede je zabilježno 313 novih slučajeva.

Nastavite čitati