MUP je komentirao tajno uhvaćene snimke policajaca s migrantima. Kažu da je sve OK

Objašnjavaju da se ovdje ne radi o 'protjerivanju' migranata, već o 'odvraćanju'

ZADNJA IZMJENA: pro 16, 2018
Foto: Screenshot/Border violence monitoring

MUP se maloprije oglasio povodom snimki koje je organizacija Border Violence Monitoring (BVM) ustupila pojedinim medijima, među njima i Telegramu, a na kojima se vidi kako hrvatski policajci prepraćuju migrante preko granice, natrag u BiH.

BVM, udruženje više nevladinih udruga koje se bavi dokumentiranjem nezakonitih protjerivanja i nasiljem nad migrantima od strane zemalja EU, tvrdi da ovaj opsežan video materijal, koji pokazuju preprate ukupno 54 grupe izbjeglica iz Hrvatske u BiH, prikazuje kolektivna protjerivanja migranta, na što nas je i Vijeće Europe svojedobno upozoravalo, uz napomenu da je “kolektivno protjerivanje stranaca zabranjeno”.

No, MUP tvrdi da u njihovom postupanju nema ničeg spornog te da se ovdje ne radi o “protjerivanju” migranata, već o “odvraćanju”.

Ne spominju procesiranje

“Ministarstvo unutarnjih poslova RH provjerilo je lokacije na kojoj je nastala snimka, kao i postupanja hrvatske policije. Utvrđeno je da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti s Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske. Ne radi se o “protjerivanju stotina migranata u BiH”, već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja.

Institut odvraćanja je propisan člankom 13. Zakonika o schengenskim granicama i primjenjiv je na područje između dva granična prijelaza otvorena za međunarodni promet, u ovom slučaju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naglašavamo bitnu razliku između instituta „odvraćanja“ koji je propisan spomenutim Zakonikom o schengenskim granicama i “protjerivanja” koje je propisano Zakonom o strancima, a o čemu se u ovom slučaju ne radi.

Još jednom ističemo, da hrvatska policija postupa isključivo u skladu sa pozitivnim propisima uz uvažavanje svih visokih standarda temeljnih ljudskih prava i navode o „protjerivanju stotine migranata“ odlučno odbacujemo”, pišu.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program