Politika & Kriminal

MUP je zbilja odobrio ovu registraciju. 'Nisam ustaša, 10.4. upoznao sam suprugu, a U znači - upoznavanje'

Vozač je kažnjen tek kada je ustanovljeno da je netko slovo U pretvorio u ustaški simbol

Prije nekog vremena čitatelji su nas upozorili na Facebook profil gospodina iz Belog Manastira koji je objavio fotografije automobila s vrlo zanimljivim registracijskim oznakama. Riječ je o bijeloj Škodi s netipičnom kombinacijom brojeva i slova na registracijskoj tablici: 1004 – U. Posebno je zanimljiv izgled slova U, koje je bilo stilizirano karakterističnim crticama na gornjem dijelu.

Konotacija je jasna: 10. travnja 1941. osnovana je kvislinška Nezavisna Država Hrvatska, a tako stilizirano slovo U, takozvano uhato U, bilo je i ostalo simbol ustaškog pokreta. PU osječko-baranjskoj poslali smo upit kako je moguće da netko vozi automobil s takvim registracijskim oznakama.

Policija je intervenirala nakon upita

U međuvremenu smo stupili u kontakt vlasnikom Facebook profila na kojem su objavljene fotografije bijele Škode, gospodinom Zlatkom Jožefom iz Belog Manastira. On nam je bez oklijevanja potvrdio da koristi vozilo sa spornim registracijama. „Ja nisam vlasnik auta, to je moj otac, ali ja ga vozim“, rekao nam je. Kako smo iz neslužbenih izvora doznali da je policija nedavno zaustavila sporno vozilo, zamolili smo Jožefa da nam opiše taj susret. I na to je pristao bez oklijevanja.

„Nisam zaustavljan u prometu, nego je prekjučer (razgovarali smo 28. siječnja) policija na parkiralištu uslikala auto. Kada sam ih vidio da fotografiraju, došao sam do vozila i pitao ih o čemu se radi. Rekli su mi da ima promjena na registracijama. Tada sam vidio da su na slovo U zalijepljene trake“, kaže nam Zlatko Jožef.

Pločice je dobio regularnim putem

„Policajci su me pitali tko je to učinio“, nastavlja Jožef. „Rekao sam kako pretpostavljam da su to napravili srpski ekstremisti koji se još uvijek kreću po Baranji. Smjesta sam to skinuo dolje, s tim nije bilo problema“, kaže i dodaje kako su ga policajci prijavili usprkos tome što je uklonio dodatke s registracije. „Naravno da su me prijavili, i očekujem poziv na prekršajni sud“, rekao je.

Zlatko Jožef objasnio nam je i kako je dobio registarske oznake 1004-U, naravno, bez dodataka kojima je slovo U stilizirano. „Izdali su mi ih bez ikakvih problema. Na tehničkom izrazite želju koje brojeve hoćete, oni to zaprime i nakon dva tjedna dođe registracija. Bez problema, nitko ništa ne pita. Pločice su regularno došle, samo je ovu izmjenu netko napravio“, kaže. Na našu primjedbu da se pločice i bez intervencija na slovo U može shvatiti kao provokaciju, Zlatko Jožef se nasmijao. „Neka to shvaća tko kako hoće“, kaže.

Lijepa ljubavna priča?

Na pitanje zbog čega je odabrao baš tu kombinaciju brojeva i slova, gospodin Jožef se naljutio. „Zašto je vama iz medija zanimljivo baš to, zašto tražite samo hrvatske greške, a ne pišete o srpskim? Zašto ne spominjete ilegalno oružje među Srbima, i četničke spomenike?“, upitao je uzrujano.

„Ja nisam ustaša. Osuđujem većinu toga što se događalo pod tim režimom, kao i pod komunističkim. Protiv toga smo se i digli ’91. godine. Ni po godinama nisam mogao biti ustaša. Registracije su takve jer sam 10. travnja upoznao svoju suprugu, s kojom imam troje odrasle djece, a slovo U označava upoznavanje. Zašto o tome ne napišete jednu lijepu ljubavnu priču? Tako napišite: nisam ustaša“, inzistirao je.

U nastavku razgovora gospodin Jožef potvrdio nam je i da je osnivač udruge veterana HOS-a, UDHOS Baranja. Usprkos tome, kaže, nije politički aktivan. „Nisam član nijedne stranke. Istina je da sam uključen u rad lokalnog Stožera civilne zaštite, ali radim kao redar“, dodao je i negirao informacije koje smo dobili o njegovoj bliskosti s lokalnim političarima.

Optužni prijedlog zbog kršenja javnog reda i mira

S obzirom na tvrdnju Zlatka Jožefa da je registarske pločice dobio regularnim putem, ponovo smo se javili MUP-u. Pitali smo kako je moguće da netko na zahtjev dobije pločice s kombinacijom 1004-U, što se i bez stiliziranja slova U, i bez obzira na to kakvo značenje kombinacija ima za gospodina Jožefa, čini kao neprimjeren natpis za službeni dokument poput registarske pločice.

Iz MUP-a su nam prvo potvrdili da su 26. siječnja njihovi službenici pronašli automobil s fotografije i da su utvrdili „da je registarska pločica originalna te da je izmijenjen izgled pločice na način da je slovo U na registarskoj pločici izmijenjeno samoljepljivom trakom.“ Dodali su da je protiv 58-godišnjeg hrvatskog državljanina podnijet optužni prijedlog nadležnom Općinskim sudu u Osijeku zbog počinjenog prekršaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Ustaška kombinacija nije neetična?

Na pitanje o legalnosti registarskih tablica s kombinacijom 1004-U i tome je li ih zaista izdao MUP odgovorili su nam citirajući propise kojima se regulira način dodjele i sadržaj registracija. „Vlasnik vozila može po izboru odabrati registarski broj koji se sastoji od najmanje tri do najviše sedam brojčanih ili slovnih znakova ili od kombinacije brojčanih i slovnih znakova na dijelu registarske pločice iza oznake registracijskog područja i grba Republike Hrvatske“, napisali su.

Posebno je zanimljiv dio odgovora u kojem iz MUP-a, bez osvrtanja na ovaj konkretan slučaj, objašnjavaju što se smije nalaziti na tablicama. „Traženi registarski broj odobrava Ministarstvo unutarnjih poslova ako po svom sadržaju nije provokativan, neetičan ili protivan pravnom poretku, ako drugom vozilu već nije dodijeljen registarski broj zbog kojeg može doći do dupliranja prilikom transliteracije registarskih brojeva, i ako se ne podudara s kombinacijom znakova registarskog broja propisanom za oldtimere (starodobna vozila)”, rečeno nam je iz MUP-a.

Dakle, kako proizlazi iz odgovora koji smo dobili od policije, kada je Zlatko Jožef zatražio registarski broj 1004-U, nadležna osoba u MUP-u zaključila je kako taj sadržaj „nije provokativan, neetičan ili protivan pravnom poretku“, pa mu ga je bez ikakvih problema dodijelila. Tek kada je policija ustanovila da su na slovo U dodane trakice koje su ga pretvorile u ustašku oznaku, vozač je prijavljen za prekršaj koji se odnosi na one koji „nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remete javni red i mir“.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu