Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

MUP: 'Snimka iz Save je autentična, ali nitko ne može potvrditi da je to Matej. Opet ćemo ispitati prijatelje'

Hrvatski MUP održao je konferenciju za medije povodom nestanka Mateja Periša u Beogradu

Trinaesti je dan potrage za 27- godišnjim Matejem Perišem, koji je nestao u noći s 30. na 31. prosinca u Beogradu. Predstavnici hrvatske policije boravili su ovaj tjedan u Beogradu na inicijativu premijera Andreja Plenkovića, a ondje ih je dočekao, i s istragom upoznao, srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac daje izjavu vezanu za potragu.

“Koordinacija hrvatske i srpske policije traje od same prijave nestanka i odvijala se svakodnevno”, rekao je na početku. Kaže, srpska policija poduzela je sve radnje koje se poduzimaju u ovakvim slučajevima. “Intenzitet traganja i dalje se nastavlja kakav je bio prvoga dana”, napomenuo je.

Ništa ne ukazuje na to da je bilo nasilja

Kaže, primio ih je ministar Vulin i pružio sve što je hrvatska policija tražila. “Postoji radna verzija onoga što se dogodilo, a neke verzije su isključene”, rekao je.

“Ništa što je do sada prikupljeno ne ukazuje da bi nestanak bio posljedica bilo kakve nasilne radnje”, istaknuo je. “Nadamo se svi da će uskoro dođi do raspleta i da ćemo Mateja pronaći živoga”, dodao je.

Gerovac je komentirao i snimke koje su se objavljivale posljednjih dana u medijima. “Meni je žao što one izlaze van. Da ja sad tumačim što se na njima nalazi, to nije u redu”, rekao je. Kaže, pregledali su se sati i sati materijala. “Snimke su detaljno pregledane, one se još analiziraju”, dodao je. “Mi možemo reći da osoba koja je odjevena kao što je bio odjeven Matej je došla do vode. Ne postoji policajac koji će reći da je on sigurno ušao u vodu”, napomenuo je.

Razgovarat će se s prijateljima, snimka iz Save autentična

Rekao je kako je napravljena rekonstrukcija kretanja i da tu ne postoji nekakva rupa. Što se tiče prijatelja nestalog Mateja, hrvatska policija će poduzeti neke radnje u odnosu na njih, u svojstvu svjedoka, kazao je Gerovac. “S njima će se razgovarati dva, tri, sedam puta, dok god bude potrebno, da se razjasne neke nedoumice”. Potvrdio je da su prijatelji prošli poligrafsko testiranje.

Komentirao je i snimku na kojoj se vidi da netko ili nešto pliva u Savi. “Ta snimka je autentična, a o tome je li tu netko pliva ili ne pliva, tu ima prostora za diskusiju. To se čini da netko možda pliva. Je li to plivač ili neki predmet, ja u to ne bih ulazio. Svaka ta snimka je podložna daljnjoj obradi”. Potvrdio je da je snimka nastala u noći nestanka.

Podsjetimo, Periš je u Beograd stigao s prijateljima na doček Nove godine, a posljednji je put viđen na snimkama nadzornih kamera na kojima trči prijestolnicom Srbije. Predstavnici hrvatske policije su u ponedjeljak otišli u Beograd kako bi pomogli u potrazi.