Muškarac silovao 14-godišnjakinju, a zatim ju odveo na pobačaj. Dobio je 6 mjeseci zatvora

Nepravomoćno je osuđen zbog zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta

ZADNJA IZMJENA: kol 27, 2020

Muškarac star 49-godina nepravomoćno je osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog seksualnog odnosa s 14-godišnjom djevojčicom, javlja Jutarnji list. Konkretno, kaznu je dobio zbog spolnog odnošaja s djetetom mlađim od 15 godina, točnije zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. No, u zatvoru ne mora odraditi čitavu kaznu: u zatvor će na šest mjeseci, dok je ostatak kazne uvjetan, uz rok kušnje od tri godine. S djevojčicom koju je zlostavljao ne smije se viđati tri godine, i mora platiti 2000 kuna sudskih troškova.

U optužnici piše da se muškarac, inače obiteljski čovjek, lani od veljače do rujna “s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona upustio u seksualnu vezu sa školarkom”, citira Jutarnji. Tužiteljstvo je utvrdilo da je spolni odnos bio dobrovoljan, ali ipak je riječ o spolnom zlostavljanju, budući da je prema Kaznenom zakonu svaki odnos s djetetom mlađim od 15 godina je kazneno djelo. Osobito se pri određivanju kazne počinitelju vrednuje koliko je on stariji od žrtve. U ovom slučaju, razlika je 35 godina.

Priznate su mu olakotne okolnosti

Djevojčica ostala trudna, a Jutarnji navodi kako se podvrgnula pobačaju u fazi trudnoće u kojoj pobačaj u Hrvatskoj više nije dozvoljen. Osuđeni muškarac priznao je da se s njom upustio u seksualnu vezu, rekavši da je nakon potvrđene trudnoće s njom i njezinom majkom otišao liječniku i financijski ju zbrinuo. Na sudu se branio kako nije znao koliko ima godina kada su se upoznali. „Rekla mi je da ima 16, a njezinu dob sam doznao kad je zatrudnjela”, tvrdio je.

Kao olakotne okolnosti sud mu je uzeo u obzir neosuđivanost, priznanje i kajanje te činjenicu da je pokazao skrb za 14-godišnjakinju i financijski joj pomogao. Djelomično uvjetnu kaznu dobio je i zbog prilika u kojima živi. Naime, osuđeni muškarac skrbnik je svojoj supruzi koja je lišena poslovne sposobnosti, i živi u istom domaćinstvu sa starom majkom. K tome, sin jedinac mu je na odsluženju kazne, pa osuđeni jedini prehranjuje svoju obitelj, piše Jutarnji.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2029 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program