N1 javlja da je HANFA oduzela licencu upravi Nexusa, fonda za koji se sumnja da je muljao s Agrokorom

Državno odvjetništvo je u prosincu otvorilo novu istragu protiv Todorića, sumnja se da su pozajmice Nexusa bile nezakonite

ZADNJA IZMJENA: sij. 12, 2018
Foto: PIXSELL

Prema neslužbenim informacijama N1 televizije, HANFA je oduzela licencu upravi Nexus FGS,a odnosno društvu koje je upravljalo tim fondom. Iz Nexusa još nisu komentirali ovakve informacije.

O fondu Nexus počelo se pisati prošlog ljeta, u kontekstu višemilijunskih pozajmica Agrokoru. U srpnju 2016. godine Nexus fond, odnosno njegov Povjerenički odbor u kojem sjedi i predstavnik HBOR-a, odlučio je u tvrtku Zagreb-Montaža uložiti više od 50 milijuna kuna. Kako bi se provela ta odluka Nexus fond je osnovao tvrtku Nexus ulaganje.

Međutim, umjesto u Zagreb-Montaži većina novca je do kraja 2016. godine završila kao pozajmica u Agrokoru.Kako je tada pisala N1 televizija, u Agrokor je u nekoliko mjeseci otišlo 47 milijuna kuna, i to uz kamatu od 6 posto. Od trenutka posuđivanja pa do kraha Agrokora od tog je iznosa navodno vraćeno samo 7 milijuna kuna.

Iz fonda odbacivali optužbe

Iz fonda su tada tvrdili kako su sve njihove pozajmice Agrokoru napravljene transparentno i u skladu sa svim zakonskim propisima i procedurama. Tvrdili su i da prema podacima koji su im bili dostupni nije postojalo ništa što bi ukazivalo na probleme u poslovanju Agrokora.

Međutim, malo nakon takvih tvrdnji Nexusa, HBOR je izvijestio kako su tražili detaljne informacije o pozajmicama u korist koncerna, no da su im ga iz Nexusa odbili dati.

Navode kako u konkretnom slučaju kada je HBOR Nexusu dao novac nije bilo predviđeno pozajmljivanje sredstava trećim stranama. U prioopćenju su naveli da su odmah kada su saznali za ovakve slučajeve o tome obavijestili Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kao nadležno tijelo te tražili detaljne informacije od Nexus fonda,

Pokrenuta istraga protiv Todorića u vezi zajmova Nexusa

Nexus je ponovno došao u fokus prošloga prosinca, kada je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo otvorilo novu istragu protiv većinskog vlasnika Agrokora Ivice Todorića, a vezanu za zajmove koje je tijekom 2016. godine investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru i koje tužiteljstvo smatra nezakonitima. Osim Ivice Todorića, istragom su obuhvaćeni i njegov sin Ivan Todorić te predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ružđak.

Prema optužbi, Ivicu i Ivana Todorića tereti se da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da suprotno odgovarajućim zakonskim odredbama, bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma Agrokoru, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža. Tada se oglasio i Nexus, odbacili su optužbe na svoj račun i napisali kako im se neistinim konstrukcijama nanosi velika šteta.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3041 članak Više o autoru