Politika & Kriminal

Vrhovni sud Ivi Sanaderu povećao kaznu za aferu Planinska. Ide u zatvor

Sanader je nepravomoćno osuđen na 4 i pol godine, Vrhovni sud povećao mu je kaznu na 6 godina

N1 upravo je objavio da je Vrhovni sud povećao kaznu Ivi Sanaderu te da je za aferu Planinska pravomoćno osuđen na šest godina zatvora. Telegramu je neslužbeno potvrđeno da je na Županijski sud u Zagrebu stiglo rješenje kojim se Ivi Sanaderu određuje istražni zatvor budući da mu je izrečena pravomoćna kazna duža od pet godina.

Vrhovni sud prihvatio je, dakle, žalbu tužiteljstva na nepravomoćnu presudu kojom je Sanader osuđen na 4 i pol godine. Ova odluka znači da će bivši premijer morati u Remetinec budući da na odluku Vrhovnog suda RH koji mu je odredio istražni zatvor zbog kazne duže od pet godina, nema pravo žalbe.

Uz to, Sanader državi mora vratiti 17 milijuna kuna, jer je riječ o nezakonitoj zaradi, odnosno mitu što ga je dobio u slučaju Planinska.

Sanader je u travnju 2017., nakon četiri godina suđenja, nepravomoćno osuđen na 4 i pol godine zatvora zbog optužbi da je primio 17 milijuna kuna ‘provizije’ nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Optužba temeljena na priznanju Čobankovića

Iako je na sudu priznao da je Sanaderu u njegov dom u Kozarčevoj ulici nakon prodaje zgrade donio deset milijuna kuna i milijun eura mita u “kutiji za hrenovke” Fiolić je osuđen na godinu dana zatvora koje može zamijeniti radom za opće dobro. Ista kazna tada je dosuđena i vlasniku tvrtke Inženjerski biro Mladenu Mlinareviću, čija je tvrtka preuveličala vrijednost zgrade u Planinskoj ulici prije nego što ju je od Fiolića kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Sanader je od početka odbacivao optužbe koje je Uskok, među ostalim, temeljio i na priznanju Petra Čobankovića koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na godinu dana zatvora. No, umjesto zatvora Čobanković je kaznu odslužio društveno korisnim radom u Caritasovoj pučkoj kuhinji. Zbog štete u slučaju Planinska državno odvjetništvo je pred sudom u Vukovaru pokrenulo postupak u kojem od Čobankovića potražuje gotovo 38 milijuna kuna.

To je suđenje bilo obustavljeno do kraja zagrebačkog suđenja za ‘Planinsku’, no sud je ipak blokirao Čobankovićevu imovinu kako bi osigurao potraživanje. Na posljednjem ročištu Sanader je ponovio da u travnju 2009. nije bio na zatvorenom dijelu Vladine sjednice na kojem je usvojena odluka o kupnji zgrade u Planinskoj ulici, a pretpostavlja da je tu točku u dnevni red, na Čobankovićev prijedlog, uvrstila njegova zamjenica Jadranka Kosor. Kazao je i da se Čobanković s Uskokom dogovorio da ga tereti u zamjenu za blagu kaznu.

Kakve je točno kazne vijeće Vrhovnog suda odredilo za Sanaderove suoptuženike, za sada nije poznato.

Nastavite čitati