N1 je predsjednicu, koja sve želi uvjeriti da su ludi što toliko mjere njezinu popularnost, uhvatio u sitnoj, ali zabavnoj laži

Druge zemlje puno češće od nas mjere popularnost državnika

ZADNJA IZMJENA: stu. 13, 2016
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U istraživanju kojeg je Cro Demoskop proveo početkom listopada predsjedničina se popularnost ponovno srušila, pa je sada na 11,7 posto, što pokazuje rekordnu nepopularnost nekog hrvatskog predsjednika od vremena uspostave hrvatske države.

No, tada je Kolinda Grabar Kitarović odlučila komentirati svoju povijesnu nepopularnost, između ostalog rekavši kako Hrvati pretjerano provode istraživanja koja se u drugim zemljama, barem ne u onima u kojima je ona živjela, ne provode tako često.

Druge zemlje ih provode daleko češće

“Državnici moraju brinuti o rejtingu države, a ne vlastitom. A te ankete su postale toliko učestale da su se pretvorile u anketarenje, a ne anketiranje. Mislim da bi se agencije koje provode ova istraživanja trebale ozbiljno zamisliti jer njihove projekcije vrlo često ne odgovaraju kasnijim izbornim rezultatima. Uostalom, u zemljama u kojima sam ja živjela ta se istraživanja ne provode tako često.

Ovo sve već postaje kontraproduktivno, a naravno da se, kad radite, ne možete svidjeti svima. No, izbori su jedini pokazatelj”, rekla je Grabar Kitarović. Sada je N1 napravio zabavan prilog u kojem demantira predsjedničinu tezu te su izvukli nekoliko primjera država u kojima je živjela. Tako naglašavaju da Cro Demoskop, koji predsjednica u ovom slučaju proziva, istraživanje provodi jednom mjesečno – daleko rijeđe nego zemlje u kojima je Kitarović živjela.

Svi imaju puno veće postotke

Tako Amerika, gdje je živjela od 2008. do 2011., popularnost svog još uvijek aktualnog predsjednika Baracka Obame ispituje svaki dan te je ona, prema Gallupu, 6. studenog bila 60 posto. Budući da je predsjednica živjela i u Kanadi, provjerili su i tamošnju situaciji.

Popularnost njihova premijera Justina Trudeaua također je u posljednje vrijeme pala, no taj broj je još uvijek daleko od onog naše čelnice države te iznosi 49,6 posto. Belgija, gdje je Kitarović živjela četiri godine, popularnost svog premijera mjeri također jednom dnevno, pa je tako Charles Michel tijekom posljednjeg istraživanja imao 41,5 posto.