Na državnoj komemoraciji u Jasenovcu ni ove godine neće biti predstavnika židovske zajednice, a izgleda da bi mogli bojkotirati i Srbi

Koordinacija židovskih općina kaže kako se od lani ništa nije promijenilo

ZADNJA IZMJENA: ožu 16, 2017
Foto: PIXSELL

Koordinacija židovskih općina bojkotirat će državnu komemoraciju u Jasenovcu 22. travnja povodom godišnjice proboja iz ustaškog logora, a na državnoj komemoraciji vjerojatno neće sudjelovati ni predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV), piše Novi list.

Prošle su se godine u Jasenovcu održale čak tri komemoracije jer su odvojene održali Židovi i Savez antifašističkih boraca Hrvatske, zbog toga što su ocijenili da se događa relativizacija ustaštva. U Kordinaciji židovskih općina smatraju da se od tada stanje nije nimalo popravilo.

‘Stvari i dalje eskaliraju’

“Mi niti ovaj put nećemo sudjelovati u državnoj komemoraciji, takvu smo odluku donijeli. Ne samo da se ništa nije promijenilo u odnosu situaciju kakva je bila prije godinu dana, nego neke stvari i dalje eskaliraju. S obzirom da je tako, naša odluka, naravno, ne može biti drukčija nego prošle godine. Komemorirat ćemo u Jasenovcu posebno, a na koji način o tome ćemo javnost na vrijeme obavijestiti”, rekao je Novom listu predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus.

Kraus kaže kako nije problem samo spomen ploča udruge HOS-a s natpisom “Za dom spremni” postavljena u Jasenovcu. “Nije u pitanju samo ta ploča, u vezi koje niti ovo Vijeće koje je osnovala Vlada neće ništa učiniti. Događaju se i neprihvatljivi marševi, a reakcije skoro da i nema. Sve je jasno”, kazao je.

Uvredljiva ploča u Jasenovcu

Milorad Pupovac nije siguran hoće li doći na državnu komemoraciju. “Očekujem da se komemoracija održi u dostojanstvenim okolnostima, a to pretpostavlja da one neće biti uvredljive za žrtve i sjećanje na žrtve. Ploča s natpisom »Za dom spremni« sigurno je uvredljiva za žrtve genocida i holokausta i jest uvredljiva za sjećanje na žrtve.

Zato očekujem da se stvore pretpostavke za komemoraciju u kojoj toga neće biti, jer je taj pozdrav zakonski kažnjiv. Očekujem da se »Za dom spremni« ukloni s ploče u Jasenovcu. Naravno, to nije u našoj moći nego onog tko provodi zakon. Na nama je samo da ocijenimo jesu li ispunjeni uvjeti za dostojanstvenu komemoraciju”, kazao je Pupovac. Čini se, dakle, kako će državnu komemoraciju bojkotirati i SNV ukoliko se sporna ploča ne ukloni iz Jasenovca.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program