Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Na Filozofskom su se konačno malo pomaknule stvari; potvrđena su dva kandidata za dekana

Birat će se između profesora Nevena Jovanovića i profesorice Renate Geld

09.07.2020., Zagreb - Prosvjed studenata Filozofskog fakulteta protiv rektora Borasa. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

U utrku za novog dekana aferičnog Filozofskog fakulteta u Zagrebu, danas je službeno pripušteno dvoje kandidata – profesor Neven Jovanović s Odsjeka za klasičnu filologiju i profesorica Renata Geld s Odsjeka za anglistiku. Jovanović i Geld na jučerašnjoj su online sjednici Fakultetskog vijeća predstavili svoje dekanske programe i nakon četverosatne rasprave, dobili suglasnost Vijeća. To znači da njihovi dekanski programi sada idu Senatu, krovnom tijelu Sveučilišta, koje na prijedlog rektora Damira Borasa u roku mjesec dana mora odlučiti o davanju suglasnosti na prijedloge.

Svoju je kandidaturu, uz Jovanovića i Geld, ranije istaknuo i profesor Tomislav Galović, no prije nekoliko dana odustao je od daljnje dekanske utrke nakon što je odlučeno da će se predstavljanje programa održati na online sjednici. Galović, čiji se dekanski program uvelike podudarao s programom kandidatkinje za dekanicu iz 2017. godine, još je ranije najavio da neće sudjelovati u nastavku izbornog procesa ako će se on odvijati online putem. Smatra i da je postupak izbora dekana kompromitiran “devijacijama” koje su ga kao kandidata “dovele u neravnopravan položaj”.

Dugačak put do novog dekana

Referirajući se na medijsko izvještavanje o njegovom programu, Galović je istaknuo svoj stav da je postao “meta prepoznatljivog medijskog komplota u dosluhu s pojedinim agilnim djelatnicima Fakulteta”. Filozofski fakultet od travnja ove godine nalazi se u ozbiljnoj krizi upravljanja. Još tada rektor Boras i Senat Sveučilišta nisu prihvatili dekanski program profesora Nevena Jovanovića, kojeg je Filozofski istaknuo za svog dekanskog kandidata.

Potom je u srpnju, prije isteka mandata, suspendirana bivša dekanica Vesna Vlahović-Štetić, nakon čega su rektor i Senat Filozofskom imenovali privremenu upravu na čelu s Borasovim prorektorom Miljenkom Šimpragom. Njemu uz bok, za prodekana je imenovan upravo profesor Galović. U revoltiranim fakultetskim krugovima ovu se upravu od prvoga dana naziva oktroiranom, a više od trećine nastavnika tog fakulteta u listopadu je zatražilo ostavku “nametnute uprave”.

Ako rektor i Senat daju suglasnosti na programe Geld i Jovanovića, Vijeće fakulteta birat će dekana između ovih kandidata. U dugačkom putu do konačnog potvrđivanja dekana, odabranom kandidatu u finalnom koraku svoj blagoslov opet moraju dati rektor i Senat.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više