Politika & Kriminal

Na fotografiji su američki specijalci dok napadaju al-Bagdadijevo sklonište; Pentagon je objavio prve snimke operacije

Američko ministarstvo obrane objavilo je snimke akcije na sklonište ubijenog vođe Islamske države

This still image from video released by the US Department of Defense on October 30, 2019, shows US forces (lower R) advancing on the compound of ISIS leader Abu Bakr al-Baghdadi in Syria on October 26, 2019. (Photo by Jose ROMERO / US Department of Defense / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US Department of Defense" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
FOTO: AFP
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Pentagon je u srijedu objavio prve slike napada američkih specijalaca proteklog vikenda na “kalifa” Abu Bakr al-Bagdadija u Siriji, kad se, rečeno je, vođa Islamske države ubio detonirajući prsluk.

Deklasificirani, zrnati, crno-bijeli zračni video snimci iz subotnjeg napada pokazali su kako se američke snage za posebne operacije približavaju Bagdadijevu skloništu i zrakoplove koji pucaju na militante u blizini.

Najdramatičniji video prikazuje ogromni, crni dim koji se uzdiže s tla nakon što su vojne bombe sravnile Bagdadijev kompleks u Siriji.

Uništenje kompleksa

Mornarički general Kenneth McKenzie, zapovjednik američkog Središnjeg zapovjedništva, koje nadgleda američke snage na Bliskom Istoku, informirajući novinare upozorio je da militantna skupina može pokušati organizirati “napad za odmazdu”.

Uništavanje kompleksa vodilo se idejom da to ne postane mjesto na kojem se odaje počast ili na bilo koji drugi način pamti.

Irački džihadista Bagdadi, koji se proglasio “kalifom” svih muslimana i vođom Islamske države, umro je detonirajući samoubilački prsluk dok je bježao u slijepi tunel kad su ga okružile elitne američke specijalne jedinice. McKenzie je rekao da je Bagdadi sa sobom odveo dvoje djece i da su obojica ubijena.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu