Na HRT-u su nadmašili sami sebe: U Dobro jutro, Hrvatska pozvali su neonacista da priča o porezu

Čirko se proslavio hvaljenjem Ante Pavelića, tezama da gay populacija širi AIDS i pokušajem organiziranja pronacističkog skupa

ZADNJA IZMJENA: velj 19, 2019

U HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska jutros se razgovaralo o prijedlogu nekih ekonomista da se u Hrvatskoj ukine porez na dohodak. Kao relevantne sugovornike za ovu temu pozvali su 28-godišnjeg Franu Čirka, predsjednika građanske inicijative Generacija obnove, i Marijanu Vuraić-Kudeljan, zamjenicu ravnatelja Porezne uprave.

Čirko je, inače, bivši šef mladeži HČSP-a, jedne od najradikalnijih pravaških strančica, koja, doduše, nikada nije postigla ozbiljniji rezultat na izborima. Javnosti je poznat postao kada je 2010. godine sudjelovao u prosvjedu koji je HČSP organizirala protiv održavanja gay pridea. Tada je održao govor na Trgu bana Jelačića u kojem je zapjenjeno napadao Povorku ponosa zbog “promicanja nemorala i perverznog životnog stila”. Potpisnik je i priopćenja koje je njegova bivša stranka poslala medijima, u kojem se LGBT zajednicu optužuje za širenje AIDS-a.

“Nije li promocija takvog načina života koji pogoduje širenju AIDS-a i ostalih bolesti upravo ugrožavanje zdravlja građana? AIDS je do sada ubio preko 30 milijuna ljudi, a trenutno ih je zaraženo preko 35 milijuna. Nije li podržavanje ovakog načina života upravo podržavanje genocida s kojim se prema broju žrtava ne može mjeriti čak ni Hitlerov nacizam?”, stoji u Čirkovom priopćenju, koje je još uvijek moguće pronaći na stranicama HČSP-a.

U goste pozvao neonaciste

U prilogu Latinice iz 2010., Čirko je otvoreno hvalio Antu Pavelića, pisao je svojedobno Index, i citirao njegovu izjavu: “Mi smatramo da je on jedan od najutjecajnijih i najboljih pravaša u hrvatskoj povijesti bez obzira na neke stvari. Svaki čovjek je grešan, nitko nije čist, svatko ima mane pa tako i on ima mane ali smatramo da je ostavio dosta dobrih stvari iza sebe”, rekao je Čirko.

U medije se vratio 2012. godine, kada je u Zagrebu pokušao organizirati skup pod nazivom “Važnost povezivanja nacionalista Europe”. Na skupu je trebalo sudjelovati nekoliko pronacističkih stranaka iz drugih europskih država, među ostalima i Nacionaldemokratska stranka Njemačke, nacionalsocijalistička stranka koju pod stalnim nadzorom drže njemačke tajne službe. Skup je zabranio MUP na zahtjev Vlade, a Čirko javnost nastavio zabavljati bizarnim incidentima, poput slučaja kada su se u javnosti pojavile fotografije na kojima je pozirao našminkanih usana, zagrljen s drugim mladićem.

Dosta mu je tolerancije i jednakosti

Kada je zaključio da je pravaštvo mrtvo, Čirko je 2017. godine osnovao je Generaciju obnove, stranku oko koje je želio okupiti “mlade Hrvate”. Na skupu na kojem je nova stranka osnovana, Čirko je objasnio za što će se zalagati i čemu će se protiviti, a to je učinio riječima: “Dosta nam je čitave kulture smrti, političke korektnosti i litanija o toleranciji, jednakosti, različitosti i ljudskim pravima dok se naša prava brutalno gaze, a naša budućnost uništava”.

Sada, dvije godine kasnije, Čirko je pozvan na HRT kako bi iznio svoje teze o ukidanju poreza na dohodak. To je objasnio svojim mišljenjem kako su niske plaće ključni razlog za emigraciju iz Hrvatske. Predstavio je i svoj izračun koliko bi takva mjera podigla plaće, pa bi prema njemu, nakon ukidanja poreza na dohodak, prosječna plaća bila veća za oko tisuću kuna. Manjak u proračunu dubok 13 milijardi kuna država bi, prema Čirku, trebala pokriti smanjivanjem javne uprave i racionalizacijom državne potrošnje.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2288 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program