Politika & Kriminal

Na Kaptolu su navodno šokirani izjavom pape o homoseksualcima: 'On dovodi u pitanje DNK katoličke vjere'

'Ako počnemo priznavati brakove koji nisu zajednica žene i muškarca, onda ćemo postati otvoreni i za raspravu o dopuštanju abortusa'

Croatian cardinal Josip Bozanic arrives for an afternoon meeting of pre-conclave on March 8, 2013 at the Vatican. Cardinals from around the globe will hold a conclave in the Sistine Chapel from March 12, 2013 to elect a new leader of the world's 1.2 billion Catholics, after "pope emeritus" Benedict XVI's historic resignation. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE (Photo by FILIPPO MONTEFORTE / AFP)
FOTO: AFP

Na zagrebačkom Kaptolu, gdje je sjedište nadbiskupije, jučer je vladao priličan šok, nakon što je papa Franjo podržao civilne zajednice za homoseksualne parove, piše u petak Jutarnji list.

Nimalo čudno, jer kad je u Hrvatskoj izglasan Zakon o istospolnim zajednicama, iz ovdašnje Katoličke crkve dolazile su optužbe da se tako napuštaju “korijeni tradicionalnog hrvatskog obiteljskog prava” te “širom otvaraju vrata novim odnosima i rastakanju tradicionalne obitelji”, kako je izjavljivao Gordan Črpić, tajnik komisije Iustitia et pax.

Papa taknuo u DNK katoličke vjere

Recentna Franjina izjava u potpunoj je suprotnosti s takvim stavovima, ali i razmišljanjima velikog dijela Katoličke crkve, ispričao je Jutarnjem listu svećenik blizak Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

“Ovo će izazvati reakcije sa svih strana jer Papa je dotaknuo nešto što predstavlja svojevrsni DNK katoličke vjere. Naime, točno je da Bog voli sve ljude pa i gejeve, ali u srži je Katoličke crkve da je protiv umjetne oplodnje, pobačaja ili homoseksualizma. To je taj DNK o kojem govorim, a koji Franjo, vjerojatno u dobroj vjeri, sada dovodi u pitanje”, govori svećenik te nastavlja:

“Jer, ako počnemo priznavati brakove koji nisu zajednica žene i muškarca, onda ćemo, za pet ili dvadeset godina, postati otvoreni i za raspravu o dopuštanju abortusa. A tako se dovodi u pitanje srž naše vjere i zato vam jamčim da će ovaj put Franjo naići na ogromne reakcije”.

Papina izjava i crkveni nauk

“Homoseksualni ljudi imaju pravo biti u obitelji. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj. Ono što moramo stvoriti je zakon o civilnim zajednicama. Na taj su način zakonski pokriveni”, glasi izjava poglavara Katoličke crkve u filmu “Franjo” koja je zatresla Katoličku crkvu i u Hrvatskoj.

Jedna od prvih reakcija stigla je od poznatog konzervativca Vice Batarela, koji kaže da “privatno mišljenje je privatno mišljenje, čak i od Pape, ali jedino Crkveni nauk obavezuje vjernike katolike”, donosi Jutarnji list.

Nastavite čitati