Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Na Kineziološkom faksu kaos. Studenti ušli bez covid potvrda, policija privela jednu osobu

Stotinjak studenata bez covid potvrda prvo se okupilo pred zgradom zagrebačkog fakulteta, dio je zatim ušao unutra

FOTO: hrt/screenshot

Ispred Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, na kojem su od danas obvezne covid potvrde, okupilo se stotinjak studenata nezadovoljnih dekanovom odlukom. Unatoč zaštitarima na ulazu, dio njih je, javlja HRT, u jednom trenutku ušao u zgradu fakulteta bez predočenja potvrda. Dekan je zbog toga pozvao policiju.

Na Facebooku se nešto kasnije pojavila informacija da je ispred zgrade KIF-a jedna osoba privedena, a to nam je u međuvremenu potvrdila i policija. Naime, iz Policijske uprave zagrebačke za Telegram su potvrdili da su danas imali intervenciju na Kineziološkom fakultetu. Nakon nje je priveden 58-godišnjak koji je, kako nam kažu, remetio javni red i mir. Osim toga, bit će prijavljen i zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju. O kome se točno radi nisu nam željeli odgovoriti.

Studenti KIFa ulaze bez Covid potvrda.PUSTITE NAS DA STUDIRAMO

Posted by Robert Schwarz on Tuesday, December 7, 2021

‘Pustite nas da studiramo’

Pred studente je u jednom trenutku stao Rafael, student 5. godine Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. “Glavna je poruka – pustite nas da studiramo, pustite nas da možemo ulaziti na fakultet”, poručio je okupljenima.

S novinarima HRT-a razgovarala je Lucija, studentica 2. godine. “Nisam se cijepila, nisam dobila potvrdu”, rekla je. Na pitanje je li se zbog toga spremna redovito testirati, odgovara: “Pošto trebaju stalno testovi, ne vjerujem da ću se testirati cijelo vrijeme”.

Inače, covid potvrde ne primjenjuju se na studente u prostorima visokih učilišta, osim ako visoko učilište ne odluči drukčije.

‘Na kocki temeljna ljudska prava’

Poziv za okupljanje pred zgradom Kineziološkog fakulteta pojavio se jučer na Facebook stranici Studenti za slobodu.

“Znamo da mnogi imate fakultetskih obaveza i da neki niste u mogućnosti, ali svi koji jeste i ako možete, dođite, jer ovo se tiče svih nas. Na kocki su naša temeljna ljudska prava i slobode. Borimo se danas za slobodu bez diskriminacije, kako sutra ne bi morali sanjati o njoj”, napisali su između ostalog.