Na misi, u istupu možda neobičnom za svećenika, župnik iz Slatine rekao da je šteta što Castro nije umro prije

Nekima se baš i nije svidjela propovijed velečasnog Nikole Jušića

ZADNJA IZMJENA: stu. 29, 2016
Foto: YouTube screenshot

”Umro je Fidel Castro i to, zamislite, u 91. godini života. Da se to dogodilo bar deset godina ranije bilo bi počinjeno puno manje zla”, tim riječima, prema tvrdnjama dvije osobe koje su nazočile svetoj misi u Crkvi blaženog Ivana Merza u Slatini, tamošnji župnik Nikola Jušić, osvrnuo se u nedjeljnoj propovjedi na smrt bivšeg dugogodišnjeg predsjednika Kube.

Neobična poruka s oltara, u kojoj se izražavalo žaljenje što jedan čovjek, bez obzira kakav bio, nije umro deset godina ranije, zgrozila je osobe koje su se dan nakon nedjeljne mise u slatinskoj crkvi, obratile Telegramu. Kažu kako je nakon toga župnik nastavio lamentirati o srpu i čekiću, obraćajući se mladima kojih je bila puna crkva, rekavši kako oni sigurno misle da srp služi samo za košenje žita, trave ili granja kojima se hrane koze, ali da starije generacije pamte koliko se zla dogodilo pod srpom i čekićem.

‘To je rečeno u prenesenom smislu’

S obzirom da Crkva tumači kako je jedino Bog taj koji odlučuje o ljudskom životu te koliko će on trajati, zapitali smo velečasnog Nikolu Jušića za pojašnjenje zašto mu je žao što Castro nije umro bar deset godina ranije. ”To je rečeno u prenesenom smislu, u kontekstu propovijedi u kojoj sam govorio kako je u svijetu počinjeno jako mnogo zla te da je i Castro bio jedan od onih koji su činili zlo”, kratko je za Telegram pojasnio župnik Nikola Jušić.

Činjenica da je Castro, koji je Kubom vladao od prosinca 1976., do veljače 2008. (kada je nakon teške operacije vlast prepustio bratu Raulu) u mladosti završio jezuitsku školu, nije mu smetala da se premetne u uvjerenog komunistu. Nakon kubanske revolucije (1953. – 59.) i dolaska na vlast, Castro se nemilosrdno obračunao sa svojim protivnicima i zemljom upravljao diktatorski. Kubu je proglasio ateističkom državom, svećeni su bili proganjani, a crkvena imovina konfiscirana.

Papa je poručio da će se moliti za njega

Papa Ivan XXIII. izopćio je Castra u siječnju 1962. zbog podržavanja komunističke doktrine i antikršćanstva, no 34 godina kasnije, u studenom 1996., u audijenciju ga je u Vatikanu primio papa Ivan Pavao II. Papa Woytila ubrzo će, u siječnju 1998. otputovati na Kubu i ondje se ponovno susresti s Castrom. I papa Benedikt XVI., tijekom posjeta Kubi u ožujku 2012., susrest će se Castrom u Havani, no u to vrijeme Castro više nije bio šef države. U rujnu prošle godine, kada je u Havani boravio papa Franjo, došlo je i do trećeg susreta Castra i jednog poglavara katoličke crkve.

Na dan Castrove smrti, prošle subote, papa Franjo uputio je brzojav sućuti kubanskom predsjedniku, Fidelovom bratu Raulu Castru, u povodu smrti dugogodišnjeg šefa te države. Papa je poručio da će se moliti za dušu Fidela Castra, no župnik iz Slatine, Nikola Jušić, dan kasnije, izrazio je žaljenje što Castro nije umro bar deset godina ranije.

Drago Hedl
Istraživački novinar
242 članka Više o autoru