Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Na Paklenici se odlomio dio stijene i pao na strane planinare, spasili ih HGSS-ovci

Najteže ozlijeđeni je s prijelomima i u stanju šoka prebačen helikopterom u bolnicu

FOTO: HGSS

Ekipa HGSS-a danas je u Nacionalnom parku Paklenica spasila planinare na koje je pao dio odlomljene stijene. Nešto prije podneva, objavili su, primili su poziv da su u kanjonu Velike Paklenice na planinarskoj stazi dvije osobe ozlijeđene.

Tamo su oko 12 i 15 sati, na stazi prema vrhu Anića kuka, pronašli grupu od šest stranih državljana. U međuvremenu je iz Divulje stigao i helikopter koji je najteže ozlijeđenog planinara, pronađenog s prijelomima i u šoku, prebačen u bolnicu.

Jedan teško unesrećeni pronađen je u ležećem položaju s vanjskim prijelomom natkoljenice, sumnjom na prijelom zdjelice i…

Posted by HGSS – Hrvatska Gorska Služba Spašavanja on Friday, July 29, 2022

Prebačen helikopterom s prijelomima i u stanju šoka

“Jedan teško unesrećeni pronađen je u ležećem položaju s vanjskim prijelomom lijeve natkoljenice, sumnjom na prijelom zdjelice te u stanju šoka. Isti je stavljen na UT nosila te je izvučen do mjesta pogodnog za podizanje helikopterom. U 13.47 sati i u svjesnom stanju vitlom podignut u helikopter koje ga je transportirao u vojnu baza Zemunik te dalje na hitnu.

Kod drugog unesrećenog utvrđene su posjekotine i više ogrebotina po tijelu. Muškarac je marinerovom nosiljkom transportiran do bunkera u kanjonu Velike Paklenice, gdje je predan djelatnicima ZHM Zadarske županije. Treća unesrećena imala je manje ozljede, a spustila se u pratnji spašavatelja”, napisali su u priopćenju.

U akciji su, pišu, sudjelovali članovi HGSS stanica Ogulin, Bjelovar, Zadar i Zagreb, dva člana N.P. Paklenica i jedan gorski spašavatelj iz Češke koji je bio u grupi s unesrećenima.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više