Politika & Kriminal

Na prosvjed je došao i uhićeni vlasnik teretane: 'Policajci su mi rekli da sam heroj, a ne zločinac'

Policajci koji su ga priveli bili su korektni, a inspektorica koja mu je zapečatila teretanu je plakala, ispričao je

03.02.2021., Zagreb - U organizaciji Udruge Glas poduzetnika na Trgu bana Josipa Jelacica odrzan je prosvjed "zbog neadekvatnih ekonomskih mjera i diskriminatornih odluka prema dijelu poduzetnika". Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

U središtu Zagreba jutros u 10 sati počeo je veliki prosvjed poduzetnika i ugostitelja koji traže da Vlada korigira protuepidemijske mjere zbog kojih ne smiju otvoriti svoje poslove. Na Trgu bana Jelačića danas je i Andrija Klarić, vlasnik teretane Quantum Premium Gym na Trešnjevci koji je u ponedjeljak priveden zbog toga što je toga jutra otvorio teretanu. Klarić je novinarki portala Index.hr ispričao neke detalje svojeg iskustva s policijom i pravosuđem.

„Prvi put sam završio u pritvoru i imao lisice na sebi, prvi put su me vozili u marici. Dobro, nije loše imati ni to iskustvo. Nije ugodno, kći je gledala kako joj tatu vode u pritvor“, požalio se. Kazao je da je svjestan kako mu prijete dvije godine zatvora i 80.000 kuna, ali i da nema prigovora na ponašanje policajaca koji su ga priveli. „Policajci su bili super. Normalni, pozitivni, pametni, čak bih rekao da je gospodinu koji me vodio bilo neugodno“, pohvalio je policajce Andrija Klarić.

‘Heroj, a ne zločinac’

„Njihov zaključak kad su to napisali bio je: ‘Ti si heroj, ne zločinac’. Klarić je kazao da su Državnu inspekciju čekali čak šest sati, da bi na kraju konstatirali kako mu moraju zapečatiti teretanu. Nije ih uspio nagovoriti ni da mu dozvole nastavak održavanja online treninga. „Pročitali su mi odluku Stožera da se djelatnost vježbanja u zatvorenom zabranjuje. Rekao sam da nije online zabranjeno, što nije izričito zabranjeno, dozvoljeno je. Ona kaže ne, što nije izričito naglašeno, zabranjeno je. Vidim da ona to piše, a suze joj idu na oči”, opisao je Klarić.

“Zaključak je da nije problem u onima koji provode zakone, nego koji takve lude zakone donose”, rekao je Klarić. Teretana će mu biti zapečaćena 30 dana, osim ako Stožer u međuvremenu ne odluči drugačije, kazao je Klarić, koji je na kraju objasnio zbog čega misli da nije pogriješio kada je otvorio teretanu.

Smatra da je prevaren

„Mjere koje su bile na snazi do 26. studenog bile su više nego primjerene. Nisu imali znanstvene dokaze da smo mi u gymovima širitelji virusa. Objavljen je podatak da se u teretanama zarazilo 0,4 posto ukupnog broja zaraženih“, kazao je. Požalio se i kako su iz Vlade trajanje mjera u nekoliko navrata produžavali, što smatra prijevarom.

Klarić je jučer ispitan u sjedištu državnog odvjetništva, a na teret mu je stavljeno širenje zarazne bolesti. Branio se da ga je na kršenje mjera nagnala bezizlazna situacija, budući da je zbog zatvaranja teretana u koronakrizi ostao bez prihoda. Tvrdio je i da nije mogao prenositi zaraznu bolest niti sudjelovati u tome budući da nitko od osoba koje su u ponedjeljak ujutro bile u njegovoj teretani nije zaražen Covidom-19.

Klarić je održao govor

Andrija Klarić bio je i jedan od govornika koji su se obratili prosvjednicima. “Krivi smo mi, dobri ljudi, koji ne sprečavamo loše ljude, jer ne činimo ništa da prestanu. Trebamo prestati biti pasivni i poslati jasnu poruku – mi hoćemo naša građanska prava, nitko nam ništa ne može uzeti, a ako nam vi niste u stanju to osigurati, pustite druge da to učine”, poručio je s govornice.

“Političari su naši predstavnici koji nam trebaju služiti, a ne nama vladati. Možda vam se ovo neće svidjeti, ali ja mislim da sve oni to rade iz dobrih namjera. Ali put popločan dobrim namjerama vodi u pakao, a ovaj je odveo u diktaturu koju nećemo više trpjeti”, rekao je još vlasnik teretane, koji je na kraju govora poslao poruku Vladi: “Molim vas, prestanite nas maltretirati. Ako ne možete savladati korona krizu, bavite se nečim drugim. Dođite kod mene na trening!”, rekao je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu