Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Na RT-u su nedavno pričali kako će slomiti Zapad. Sad raspravljaju o strijeljanju generala zbog debakla u Ukrajini

Margarita Simonjan pozvala je na brutalno kažnjavanje dezertera i zapovjednika

FOTO: Screenshot/Twitter

Urednica Russia Today Margarita Simonjan, koja je gostovala u emisiji ruske televizije Večer s Vladimirom Solovjevom, nije mogla kriti svoje frustracije zbog teškog poraza u Limanu. U poprilično očajnom ispadu, Putinova “željezna lutka”, kako ju se često naziva, pozvala je na odgovornost generale i cijeli vojni vrh Rusije. “U petak je bio prekrasan dan u Rusiji, a u subotu mi je bio toliko loše da nisam ni htjela doći u emisiju!”, zavapila je na početku emisije.

Potom je ispričala i kako bi ona podizala moral u vojsci – brutalnim kaznama. “Brutalne kazne za one koji su se oglušili o zapovjedi i napustili svoje položaje. Svjedočili smo kukavičluku, svojevoljnom napuštanju položaja bez ikakve koordinacije s vrhovnim zapovjedništvom, totalnom kolapsu linije zapovijedanja!”, rekla je.

Podsjetila je na generala Pavlova

Simonjan je potom podsjetila na ruskog generala Dmitrija Pavlova, te u emisiji rekla da “svi znamo kako su završili general Pavlov i njegovi zamjenici 1941. godine”. Pavlov je bio jedan od ključnih ruskih generala u početnoj fazi Hitlerove operacije Barbarossa, kojom je u srpanj 1941. godine htio izvršiti invaziju na Sovjetski savez. Nakon što su Pavlovljeve jedinice poražene u prvih nekoliko dana Hitlerovog napada, Pavlov je razriješen dužnosti, uhićen, optužen za vojnu nesposobnost i na kraju pogubljen.

“Užasno smo zabrinuti i frustrirani. Nisam ni htjela doći u emisiju iz jednostavnog razloga jer ovim riječima pomažem neprijatelju. Što mogu poručiti, što točno mogu reći?”, pitala se Simonjan.

Predviđala je da će rat biti gotov za nekoliko dana

Potom se pohvalila da su njene kritike o djelomičnoj mobilizaciji imale efekta. Pokušala je i objasniti kakav zadatak ima ruska vojska na istoku Ukrajine. “Pazite, pričamo o teritoriju koji je triput veći od Belgije. Teritorij koji je pun stranih boraca i oružja sa Zapada. Ako to u vojnom vrhu ne razumiju, možda je vrijeme za promjene”, smatra Simonjan.

Inače, urednica Simonjan je početkom invazije u veljači predviđala da će sve biti gotovo za nekoliko dana, ali sada je očito bila primorana promijeniti svoje mišljenje. “Nitko ne zna kako i kada će ovo završiti. Samo je jedna stvar jasna. Iz ovoga nema povratka”, zaključila je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više