Na sjeveru Kine zrak je već danima opasno zagađen. U 22 grada izdana su crvena upozorenja

U nekim gradovima razina polutanata 100 puta je veća od normalne

ZADNJA IZMJENA: pro. 19, 2016
Foto: AFP

Koncentracija zagađivača u zraku u Shijiazhuangu, velikom gradu na sjeveru Kine, danas je bila 100 puta veća od preporuka WHO-a. Sjeveroistok Kine već se tri dana bori s opasno zagađenim zrakom.

U glavnom gradu sjeverne provincije Hebei razine PM 2.5 čestica u zraku narasla je na 1000 mikrograma po kubičnom metru, javljaju državne agencije. Za usporedbu, WHO kaže da normalan godišnji prosjek ne prelazi 10 mikrograma, piše Reuters.

Crveno upozorenje u 22 grada

U obližnjem Tianjinu vlasti su već drugi dan prizemljile više letova i zatvorile autoceste nakon što je težak smog prekrio grad. Tianjin je jedan od četrdeset gradova na kineskom sjeveroistoku koji je posljednjih dana izdao upozorenja zbog zagađenja.

Razina lebdećih čestica PM 2.5 u 16 sati po lokalnom vremenu u Tianjinu bila je 334 mikrograma po kubičnom metru, dok je razina u Pekingu bila 212. U subotu je u 22 grada izdano crveno upozorenje zbog zagađenosti zraka.

Zagađenje najgore zimi

Crvena upozorenja izdaju se kada Indeks kvalitete zraka premaši brojku od 200 četiri dana zaredom, 300 više od dva dana ili 500 kroz najmanje 24 sata. AQI je različito mjerilo od PM 2.5 ljestvice.

Upozorenja zbog zagađenosti postala su iznimno česta na kineskom sjeveroistoku, industrijskom srcu zemlje, pogotovo tijekom zime kada je potrošnja energije iznimno visoka.

Jerko Mihaljević
Telegram autor
683 članka Više o autoru