Na snagu je stupio Putinov kontroverzni zakon. Rusija sada može, ako želi, ugasiti internet građanima

Kremlj tvrdi kako se Rusija ne želi isključiti s interneta, već je riječ o zaštiti od vanjskog napada

ZADNJA IZMJENA: stu 1, 2019
Foto: Ilustracija: Tomislav Metelko

U Rusiji je na snagu stupio kontroverzni zakon koji vlasti osigurava pravne mogućnosti gašenja interneta u toj zemlji. Ruska vlada namjerava stvoriti infrastrukturu za “suvereni” internet, što je predstavila kao nužnost za obranu protiv vanjskih kibernetičkih napada. Kritičari vide tu mjeru kao korak prema većoj cenzuri.

“Država sada po prvi puta ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom”, rekao je ruski stručnjak za internet Aleksandar Isavnin iz neprofitne udruge protiv cenzure Roskomsvoboda za agenciju dpa. Dok su prethodno davatelji internetskih usluga djelovali pod slobodnotržišnim uvjetima, sada ruska država može vršiti izravnu kontrolu, kaže Isavnin.

I ne samo to nego može internet pretvoriti u zatvoreni sustav bez da uopće obavijesti javnost. Definicija toga što je sigurnosna ugroza je pak, tvrde nevladine organizacije, široka te se pod nju može pravdati svašta.

Zakon pravdaju obranom

Ruski internetski promet usmjeravat će se putem čvorišta u zemlji, čija se infrastruktura tek treba izgraditi. Davatelji internetski usluga moraju instalirati opremu potrebnu za uspješnu tranziciju, točnije opremu koja može pratiti, izdvajati i preusmjeravati internetski promet.

Tisuće ljudi prosvjedovalo je protiv zakona, koji je predsjednik Vladimir Putin potpisao u svibnju. Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik, tvrdi kako se Rusija ne želi isključiti s interneta, već se priprema za mogućnost da joj zapad isključi internet. Inače brojne internetske stranice opozicije već su blokirane u Rusiji.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program