Politika & Kriminal

Na sprovodu princa Philipa bit će 30 ljudi, ne dolazi ni premijer. Kako su ono izgledali ispraćaji Bandića i Tuđmana?

Ljude su zamolili da ne dolaze i ne donose cvijeće. Ispraćaj će biti prenošen na televiziji

(FILES) In this file photo taken on February 05, 2012 Britain's Prince Philip, Duke of Edinburgh leaves a church service at St Peters and St Paul in West Newton, Norfolk. - Queen Elizabeth II's 99-year-old husband Prince Philip, who was recently hospitalised and underwent a successful heart procedure, died on April 9, 2021, Buckingham Palace announced. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
FOTO: AFP

Objavljeni su detalji vezani uz dane nacionalne žalosti i posljednji ispraćaj princa Philipa, koji je preminuo u petak u stotoj godini života. Prema onom što piše BBC, Britanci posebno vode brigu o tome da se i tijekom svih predviđenih protokola poštuju epidemiološke mjere pa će tako na pogreb princa Philipa moći doći tek trideset ljudi.

Na posljednjem ispraćaju neće biti ni premijer Boris Johnson kako bi omogućio dolazak što više članova obitelji. Ovdje je možda zgodno podsjetiti na pogreb Milana Bandića, na kojem su bile tisuće ljudi, ili onaj Miroslava Tuđmana, na kojem je također bilo znatno više osoba od tada dozvoljenih 25.

Kraljica i najuža obitelj

Princ Philip bit će pokopan 17. travnja u Kapeli Svetog Jurja u dvorcu Windsor. Pogreb će biti u 15 sati, a u cijeloj zemlji na početku će se održati minuta šutnje za preminulog člana kraljevske obitelji.

Među 30 osoba, koliko će ih smjeti biti na pogrebu, uz Elizabetu II bit će i njezina djeca i unuci te najbliži rođaci. Svi oni poštivat će, navodi se, propisane epidemiološke mjere.

Osmominutna povorka i TV prijenos

BBC također navodi kako će prenošenje prinčevog tijela iz dvorca Windsor u Kapelu sv. Jurja na dan pogreba pratiti povorka s članovima kraljevske obitelji. Njihova šetnja trajat će svega osam minuta, a u njoj neće biti kraljice koja će u kapelicu doći odvojeno.

Odlučeno je da je sprovod bolje prenositi na televiziji nego da to bude veliki državni događaj kakvi obično budu ispraćaji monarha. Iz kraljevske obitelji, pak, zamolili su građane da ne donose cvijeće te da novac za njega i svijeće uplate u dobrotvorne svrhe. Razdoblje nacionalne žalosti završit će nakon pogreba.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu