Na suđenju policijskom načelniku za provalu u sef pojavila se nova pila. Donio ju je tužitelj da dokaže da je prošla lažna

Dakle, u slučaju gospodina Dolačkog sada su upletene tri pile

ZADNJA IZMJENA: sij 17, 2019
Foto: PIXSELL

Na suđenju Željku Dolačkom, bivšem policijskom načelniku optuženom za krađu novca i zlata iz sefa u sjedištu krim-policije u Heinzelovoj ulici, pojavila se danas i treća pila. Nakon što je Dolački prošli tjedan donio na sud netaknutu pilu koju je, kako je tvrdio kupio u Bauhausu i time pokušao dokazati dvoju nedužnost, danas je zamjenik ravnateljice USKOK-a Slobodan Šašić sudu pokazao još jednu pilu.

“Uz ovu pilu predajem vam i račun. Ova pila kao i ona pila koju je na prošloj raspravi predao optuženi imaju isti bar kod. No imaju različite godine proizvodnje. Ona koju je donio optuženi proizvedena je u travnju 2017., pa to sigurno nije mogla biti pila koju je on kupio u ožujku 2016.”, kazao je tužitelj aludirajući kako pila koju je donio Dolački nije baš nikakav dokaz. Nakon toga je sutkinja Maja Štampar-Stipić iz sudskog spisa izvadila i treću pilu, dakle pilu koja je u startu priložena kao dokaz. Ona se od početka ovog postupka čuva u zapečaćenom omotu.

Dolački: Sve je montirano

“Provala u sef motivirana je spregom politike koja je došla na vlast, a koja nas je htjela smijeniti, što je bilo teško jer smo na položaje u policiji došli putem natječaja. Motiv zbog koje me se tereti za pljačku policijskog sefa je kako bi se spriječila i opstruirala kriminalistička istraživanja koja je provodila Služba organiziranog kriminaliteta. U to su vrijeme provođene operativne akcije koje su se odnosile na pokušaje ubojstva i iznude u iznosu od 150 milijuna eura te na manipulacije sa crkvenim zemljištem koje su izvodili djelatnici crkve u sprezi s osobama iz krim miljea”, izjavio je Dolački.

Dodao je da je cilj pljačke policijskog sefa bio njegova diskreditacija i onemogućavanje u daljnjim izvidima slučajeva s kojima je bio povezan tadašnji ministar unutarnjih poslova.

“Motiv prekida akcije izvida je opstrukcija započetih izvida nad Orepićem koji je koristio usluge detektivske i jedne PR agencije radi diskreditacije političkih protivnika. Postoje saznanja o počinitelju provale u sef u sjedištu policije jer je poznato da je ta osoba nakon toga kupila stan, a poznate su i zabave u jednom ugostiteljskom objektu u kojima su proslavljene smjene ravnatelja policije, načelnika PNUSKOK-a, načelnika PU zagrebačke i načelnika sektora kriminalističke policije koje je nakon prekidanja akcije izvida smijenio Orepić”, nastavio je Dolački.

Propuštena analiza poziva

Kao dodatni motiv insceniranja pljačke, Dolački je istaknuo i uklanjanje dokumentacije pohranjene u sefu. U svoju obranu izjavio je da se policijskim poslom bavi 30 godina te da bi, ukoliko bi se i odlučio na pljačku sefa, “učinio to puno pametnije, a ne kako mu se stavlja na teret”. Također, optuženi je kazao da bi se, da je doista opljačkao sef, “riješio torbe”.

Upozorio je kako tijekom istrage nije izuzet videonadzor s hotela koji se naslanja na zgradu policije u Heinzelovoj ulici, kao i da je propuštena analiza njegovih odlaznih i dolaznih telefonskih poziva.

Na upit branitelja koliko je prema njegovim operativnim saznanjima počinitelja bilo uključeno u provalu i pljačku, Dolački je izjavio da je riječ o dvojici te kako je novac iz sefa potom razmijenjen u mjenjačnici te je njime kupljen jedan stan. Sumnja se da je iz policijskog sefa ukradena vrijednost veća od tri milijuna kuna.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1988 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program