Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Na Trešnjevci i dalje kaotično. Poplavljen kompleks u kojem su tri škole, voda prodrla ljudima u podrume

Zamjenik gradonačelnika pozvao je građane da prijave štete na stranicama Vodoopskrbe i odvodnje čija bi ih polica osiguranja trebala pokriti

FOTO: Screenshot N1/Twitter

Kaos na zagrebačkoj Trešnjevci izazvalo je novo puknuće magistralnog vodovodnog cjevovoda na križanju Selske i Baštijanove, gdje je došlo do puknuća i za vikend. Sa sanacijom posljedica puknuća, koje se dogodilo jutros oko 4:50, vatrogasci će nastaviti i tijekom dana, a oštećeni dio Selske ulice planira se pustiti u promet krajem tjedna, priopćili su u utorak iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Vatrogasni operativni centar Grada Zagreba jutros je malo iza 5 sati zaprimio prvu dojavu o ponovnom puknuću vodovoda na području Trešnjevke, u Selskoj ulici u blizini križanja s Baštijanovom ulicom, navodi se u priopćenju.

Zbog nadiranja vode poplavila je srednja škola koja se nalazi u blizini kao i podrumski objekti okolnih zgrada, a obustavljen je i promet.

Škola pod vodom

Ravnatelj poplavljene škole Mladen Nikolašević za N1 je situaciju opisao “strašnom i kaotičnom”. Učenicima je poručio da ne dolaze u školu te da čekaju na upute o organizaciji nastave koja će se najvjerojatnije održavati online.

Reporterka N1 Mirela Bačić ušla je u poplavljeni kompleks u kojem se nalaze tri škole – Pučko otvoreno učilište, privatna ekonomska škola i sportska gimnazija, kao i učenički dom i stan domara. Poplavljena je i dvorana škole.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet objasnio je da je kompleks poplavio jer je prizemna etaža na nižoj razini od Selske ceste. “Vatrogasci su već ispumpali glavninu vode, u prostorijama je bilo pola metra vode. Potom će Crveni križ isušivačima osušiti prostorije. Danas neće biti nastave, bit će online nastava za one koji će željeti i moći”, rekao je Korlaet.

Sanaciju će pokriti osiguranje

Korlaet je napomenuo kako je Grad Zagreb ponudio smještaj za učenike iz Đačkog doma, kao i domaru čiji je stan jako poplavljen. Naglasio je kako će sanacija oštećenih zgrada zbog današnjeg puknuća cijevi, kao i onog za vikend, biti pokrivena s police osiguranja Vodoopskrbe i odvodnje, na čijim stranicama građani mogu prijaviti štetu.

Dodao je kako građani imaju razumijevanja za puknuće, jer znaju da je to naslijeđeno. “Ovo u Selskoj je vod star 69 godina. To je stvarno infrastruktura koja se mora zamijeniti i radi se na tome. Nažalost, ne mogu reći da sigurno neće biti još ovakvih situacija. Infrastruktura je stara. Ovaj magistralni vod ide od Jadranskog mosta do predjela Sokolovac kod Svetog Duha. Napravljen je projekt zamjene tog magistralnog vrelovoda”, rekao je Korlaet za N1.

Ranije je gradonačelnik Tomašević rekao kako je šteta nakon ovog puknuća veća nego nakon puknuća za vikend. “Radi se o istom magistralnom cjevovodu kao i prije dva dana. To je taj domino efekt”, rekao je Tomašević.

Vatrogasci imali više intervencija

Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postaje Grada Zagreba ranije jutros novinarima je na terenu izjavio da su “u jutarnjim satima dobili niz dojava građana o prodoru vode u njihove podrumske prostorije. Na teren je odmah upućena JVP Zagreb i vrlo brzo lokalna dobrovoljna vatrogasna društva”, rekao je.

“Vatrogasci su do sada izašli na osam intervencija vezano uz navedeni događaj te je do sada na intervencijama ukupno sudjelovalo 39 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila iz JVP Zagreb te DVD-a Zapad, Vrapče, Kustošija i Trešnjevka”, kazao je zapovjednik JVP Zagreba Jembrih.

Sa sanacijom puknuća magistralnog vodovodnog cjevovoda će se nastaviti tijekom dana, a oštećeni dio Selske ulice se planira pustiti u promet krajem tjedna.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više