Nevrijeme u Dalmaciji: Kod Šibenika izmjerena rekordna brzina juga, u Splitu najviša razina mora još od 1955.

Mareografska postaja u Splitu izmjerila je 91.1 centimetar iznad srednje razine mora

ZADNJA IZMJENA: stu 13, 2019
Foto: PIXSELL/Ilustracija

Dalmaciju je u utorak pogodilo jako nevrijeme, a jugo koje je puhalo, prema nekim tvrdnjama bilo je najjače u posljednjih nekoliko godina. Toj informaciji u prilog, piše Morski.hr, idu i podaci izmjereni na Vjetroelektrani Danilo kod Šibenika.

Ondje je, naime, jučer zabilježena rekordna brzina juga od 52 m/s, odnosno 187,2 km/h, što je najveća vrijednost očitana od puštanja vjetroparka u rad 2014. godine. “Podaci su to zabilježeni na visini od oko 600 metara nadmorske visine s anemomentra vjetrogeneratora. Do sada su te vrijednosti bile 42 i 43,2 ms”, kazao je voditelj vjetroparka Mladen Živković.

Gašenje zbog sigurnosti

Danilo je vjetroelektrana izgrađena u blizini sela Danilo u Šibensko-kninskoj županiji i nalazi se oko 15 kilometara od morske obale i grada Šibenika. U rad je puštena 7. lipnja 2014., a ima 19 vjetroagregata te obnovljivom energijom može opskrbljivati oko 22.000 kućanstava u Hrvatskoj.

Dodajmo svemu da se vjetroelektrane, kako kaže Živković, pri ekstremnim slučajevima poput ovog gase zbog sigurnosti.

Ekstremna razina mora

Na mareografskim postajama u Splitu i Pločama u srijedu je izmjerena ekstremna razina mora, priopćeno je danas iz Hrvatskoga hidrografskog instituta.

Mareografska postaja u Splitu izmjerila je u 4,02 sata razinu mora od 1.515 metara iznad mareografske nule, to jest 91.1 centimetar iznad srednje razine mora.

“To je najveća razina mora izmjerena od 1955. godine, od kada je ta postaja počela s kontinuiranim mjerenjima. Mareografska postaja Ploče je u 3,29 sati izmjerila razinu mora od 2.128 metara iznad mareografske nule, to jest 88.7 centimetara iznad srednje razine mora. To je najveća razina mora izmjerena od 2002. godine, od kada je ta postaja započela s kontinuiranim mjerenjima”, priopćili su iz Hrvatskoga hidrografskog instituta.

Zdravka Grund
Telegram autor
1587 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program