Politika & Kriminal

Na zagrebačkoj Akademiji prijave za zlostavljanje i dalje pristižu. Dekanica za Telegram: 'Zovu nas i drugi fakulteti'

Franka Perković Gamulin kaže da su joj se dosad javile kolegice s tri fakulteta, traže savjete oko procedure

FOTO: rtl screenshot

U drugom tjednu prikupljanja prijava o slučajevima zlostavljanja i uznemiravanja, Akademija dramske umjetnosti trenutno bilježi njih 28 koje su predale bivše i sadašnje studentice. Zaključno s utorkom imali su 19 anonimnih i 8 neanonimnih prijava, a u međuvremenu im je stigla još jedna anonimna.

Dekanica Akademije Franka Perković Gamulin za Telegram kaže kako se prijave odnose na osam zaposlenika Akademije i šest umirovljenih profesora ili bivših vanjskih suradnika. Sve koje se odnose na aktualne zaposlenike, predali su krim-policiji i DORH-u. “Od osam osoba koje su podnijele neanonimne prijave, njih tri se žele uključiti u sve. Dakle, uključit će se u proces, svjedočiti i sve što je potrebno”, govori nam dekanica.

Počeli se javljati na ADU s drugih fakulteta

Nada se, dodaje, da će taj broj porasti i da će se još njih uključiti. U stalnom su kontaktu s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, međutim, sada su se s drugih fakulteta počeli javljati Akademiji. “Zovu nas kolegice s drugih fakulteta, nastavnice, dekanice, prodekanice i pitaju nas za našu proceduru, što smo i kako poduzimali, kako smo prikupljali dokumentaciju, kojim kanalima i slično”, kaže Perković Gamulin i dodaje kako se za sada radi o kolegicama s tri fakulteta.

One im se, dakle, obraćaju za savjete oko procedure, nesklone onoj koju propisuje Etički kodeks Sveučilišta i interesiraju se o sada već prikupljenom Akademijinom iskustvu. “Većina fakulteta nema razrađene procedure, kamoli pravilnik za suzbijanje ovakvih ponašanja”, ističe dekanica. Dodaje da na Akademiji upravo rade na takvom pravilniku. U njemu će, kaže, propisati jasne procedure u ovakvim slučajevima, ali i edukacije za nastavnike i studente.

Jedna osoba privremeno udaljena iz nastave

Od osam prijava koje su stigle za aktualne zaposlenike, jedna je osoba već udaljena iz nastave. Ta osoba, pojašnjava dekanica, obavlja druge dužnosti, poput administrativnih i znanstvenih, no privremeno je udaljena od radnih obveza koje uključuju rad sa studentima. “Ta je osoba udaljena iz nastave zbog ozbiljnosti optužbi i zato što su za tu osobu stigle dvije neanonimne i jedna anonimna prijava”, pojašnjava Perković Gamulin.

Njihov trenutni pravilnik o radu, dodaje, ne propisuje suspenziju pa to nisu u mogućnosti učiniti. Prijave protiv ostalih sedam aktualnih zaposlenika Akademije upućene su na razmatranje novoformiranom akademijskom povjerenstvu koje će utvrditi okolnosti slučajeva i preporučiti daljnja djelovanja. Povjerenstvo je sastavljeno od pet nastavnika i dvoje studenata.