Politika & Kriminal

HDZ-ovoj načelnici država plaća stan, ona živi u kući. Poznata je, inače, iz čuvene afere Milijana Brkića

Anita Nosić našla se u središtu Brkićeve afere s prisluškivanjem. Raspitivao se 'ima li kod nje intime'

Načelnica općine Lovreć, 30-godišnja Anita Nosić, prije dvije godine kupila je stan u zagrebačkom naselju Špansko, a otplaćuje ga kreditom koji joj dijelom financira i država, objavio je maloprije 24 sata. Gospođa se, naime, prijavila za Vladin program, koji mladima subvencionira kupnju prve nekretnine.

Kako piše 24 sata, načelnica Nosić podigla je kredit od 80.000 eura, a porezni obveznici četiri će joj godine plaćati polovicu rate, odnosno 1768 kuna. Stan je površine 48 kvadrata, a kada se pridodaju spremište i lođa dolazi se do 57,4 kvadrata.

Možda vam je poznata iz Brkićeve afere

Za slučaj da vam njezino ime zvuči poznato, razlog je vjerojatno taj što se Nosić našla u središtu afere Milijana Brkića. Ona je jedna od četiri žene zbog kojih je DORH otvorio istragu protiv zamjenika predsjednika HDZ-a i njegovog brata Joze. Kako su tada pisali mediji, Brkić je od Franje Varge pokušavao saznati detalje dopisivanja gospođe Nosić s nekim muškarcem. Među ostalim, pitao ga je i “ima li intime”.

Sumnjičili su ih da su im nezakonito presretali komunikaciju, ali na kraju su odustali od optužnice. No, tu ne prestaju poveznice gospođe Nosić i Brkića. Kako piše 24 sata, ovaj njen zagrebački stan nalazi se upravo u susjedstvu onog u kojem živi Milijan Brkić.

Nije se prijavila u stanu, živi s roditeljima u Lovreću

Zgodan detalj u cijeloj priči je i taj da gospođa uopće ne živi u ovom zagrebačkom stanu, već stanuje u Lovreću, u obiteljskoj kući s bazenom. Tu dolazimo do problema jer se svaki kupac koji koristi subvenciju, obvezuje da će se u roku od 30 dana prijaviti na adresi kupljenog stana. No, Nosić se u ove dvije godine nije prijavila na adresi u Španskom. Naime, ako bi u ovom stanu prijavila prebivalište, vše ne bi mogla biti načelnica.

Nosić tako direktno krši i zakon i ugovor pa bi joj, u slučaju da APN protiv nje pokrene postupak, cijeli kredit trebao doći na naplatu. U prvih 26 mjeseci za njen je stan iz proračuna otišlo skoro 46.000 kuna, a porezni obveznici trebali bi ga plaćati još 22 mjeseca.

Ministar misli da se radi o zloporabi

Nosić je svoj slučaj pokušala objasniti portalu 24 sata; kaže im kako je stan kupila zbog poslovnih odlazaka u Zagreb. “Na APN-u je da odluči tko zadovoljava zakonske uvjete kupnje stana. Poslala sam dokumentaciju kao i drugi aplikanti smatrajući da zadovoljavam tražene zakonske uvjete. Temeljem provedenog postupka sklopljen je Ugovor čije obveze u potpunosti izvršavam”, objašnjava Nosić.

Novinari 24 sata su za komentar pitali i ministra graditeljstva Predrag Štromar (HNS) koji kaže kako nema sumnje da se u ovom slučaju radi o zloupotrebi i da ga ovakve stvari šokiraju. “Neću dozvoliti da se zloupotrebljava mjera kojoj jedini cilj mora biti pomoći mladima da lakše dođu do svog doma. Nemam ni mrvicu tolerancije bez obzira o kome se radilo. Čak i ako je sve po zakonu, mijenjat ćemo ga”, rekao je Štromar za 24 sata.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu