Politika & Kriminal

HDZ-ovoj načelnici država plaća stan, ona živi u kući. Poznata je, inače, iz čuvene afere Milijana Brkića

Anita Nosić našla se u središtu Brkićeve afere s prisluškivanjem. Raspitivao se 'ima li kod nje intime'

Načelnica općine Lovreć, 30-godišnja Anita Nosić, prije dvije godine kupila je stan u zagrebačkom naselju Špansko, a otplaćuje ga kreditom koji joj dijelom financira i država, objavio je maloprije 24 sata. Gospođa se, naime, prijavila za Vladin program, koji mladima subvencionira kupnju prve nekretnine.

Kako piše 24 sata, načelnica Nosić podigla je kredit od 80.000 eura, a porezni obveznici četiri će joj godine plaćati polovicu rate, odnosno 1768 kuna. Stan je površine 48 kvadrata, a kada se pridodaju spremište i lođa dolazi se do 57,4 kvadrata.

Možda vam je poznata iz Brkićeve afere

Za slučaj da vam njezino ime zvuči poznato, razlog je vjerojatno taj što se Nosić našla u središtu afere Milijana Brkića. Ona je jedna od četiri žene zbog kojih je DORH otvorio istragu protiv zamjenika predsjednika HDZ-a i njegovog brata Joze. Kako su tada pisali mediji, Brkić je od Franje Varge pokušavao saznati detalje dopisivanja gospođe Nosić s nekim muškarcem. Među ostalim, pitao ga je i “ima li intime”.

Sumnjičili su ih da su im nezakonito presretali komunikaciju, ali na kraju su odustali od optužnice. No, tu ne prestaju poveznice gospođe Nosić i Brkića. Kako piše 24 sata, ovaj njen zagrebački stan nalazi se upravo u susjedstvu onog u kojem živi Milijan Brkić.

Nije se prijavila u stanu, živi s roditeljima u Lovreću

Zgodan detalj u cijeloj priči je i taj da gospođa uopće ne živi u ovom zagrebačkom stanu, već stanuje u Lovreću, u obiteljskoj kući s bazenom. Tu dolazimo do problema jer se svaki kupac koji koristi subvenciju, obvezuje da će se u roku od 30 dana prijaviti na adresi kupljenog stana. No, Nosić se u ove dvije godine nije prijavila na adresi u Španskom. Naime, ako bi u ovom stanu prijavila prebivalište, vše ne bi mogla biti načelnica.

Nosić tako direktno krši i zakon i ugovor pa bi joj, u slučaju da APN protiv nje pokrene postupak, cijeli kredit trebao doći na naplatu. U prvih 26 mjeseci za njen je stan iz proračuna otišlo skoro 46.000 kuna, a porezni obveznici trebali bi ga plaćati još 22 mjeseca.

Ministar misli da se radi o zloporabi

Nosić je svoj slučaj pokušala objasniti portalu 24 sata; kaže im kako je stan kupila zbog poslovnih odlazaka u Zagreb. “Na APN-u je da odluči tko zadovoljava zakonske uvjete kupnje stana. Poslala sam dokumentaciju kao i drugi aplikanti smatrajući da zadovoljavam tražene zakonske uvjete. Temeljem provedenog postupka sklopljen je Ugovor čije obveze u potpunosti izvršavam”, objašnjava Nosić.

Novinari 24 sata su za komentar pitali i ministra graditeljstva Predrag Štromar (HNS) koji kaže kako nema sumnje da se u ovom slučaju radi o zloupotrebi i da ga ovakve stvari šokiraju. “Neću dozvoliti da se zloupotrebljava mjera kojoj jedini cilj mora biti pomoći mladima da lakše dođu do svog doma. Nemam ni mrvicu tolerancije bez obzira o kome se radilo. Čak i ako je sve po zakonu, mijenjat ćemo ga”, rekao je Štromar za 24 sata.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu