Načelnik Čepina organizirao je, kao, humanitarni koncert; samo što je više od potrebitih zaradio Miroslav Škoro

U ne baš lijepoj priči iz Slavonije, udruge za djecu bez roditelja dobrotvornom akcijom zaradile su 8.685 kuna, a glazbenici 48.810

ZADNJA IZMJENA: ožu 22, 2018

Sjećate li se svojedobne izjave glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana kada je najavio obračun s lokalnim šerifima, tvrdeći kako po mnogim općinama i malim gradovima (slično kao i u nekim velikim) caruje kojekakav kriminal pod okriljem lokalnih vlasti?

Prošlogodišnji dobrotvorni koncert u organizaciji Općine Čepin, za koji je potrošeno gotovo tri puta više novca nego što je na njemu zarađeno, jedan je od primjera ponašanja ”lokalnih šerifa” u malim sredinama, o čemu je govorio Cvitan.

Na službenim internetskim stranicama Miroslava Škore (www.skoro.hr), iznad reklame za njegovo vino graševina, za koju piše da je ”šampion berbe 2015”., na naslovnici, u rubrici aktualnosti, još stoji informacija o dobrotvornom koncertu tog pjevača u Čepinu, kraj Osijeka. Koncert pod nazivom ”Za dobro u nama” održan je u večernjim satima, u petak 2. lipnja, dva dana prije drugog izbornog kruga na prošlogodišnjim lokalnim izborima.

Gospodin načelnik malo se promovirao na pozornici

Sav prihod od koncerta, koji je organizirala Općina Čepin, stajalo je na plakatu, predviđen je u humanitarne svrhe: polovina iznosa namijenjena je Centru za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka, a druga polovina Udruzi za rad s mladima Breza, također iz Osijeka. Načelnik Općine Čepin, Dražen Tonkovac (HSS) koji se u lipnju prošle godine natjecao za novi mandat, iskoristio je Škorin nastup (plaćen iz proračuna Općine Čepin) za vlastitu promociju.

Obratio se s pozornice mještanima, skupljenim na prostoru igrališta Osnovne škole Vladimir Nazor, samo nekoliko sati prije izborne šutnje. Čekao ga je drugi izborni krug, u prvom je osvojio 48,39 posto glasova, značajno više od najbližeg takmaca, HDZ-ovog Roberta Periše. No, načelnik Tonkovac vjerojatno ništa nije htio prepustiti slučaju pa je neposredno pred drugi izborni krug pozvao popularnog pjevača da održi dobrotvorni koncert.

Da je Čepin djeci dao novac za koncert, dobila bi triput više

Kad se sve zamota u obladnu dobrotvornog koncerta, naravno, nitko ništa nema protiv, no kad se ispod toga stave brojke, dolazi se do zanimljivih podataka. Općina Čepin, naime, spomenuti je dobrotvorni koncert Miroslava Škore i prijatelja (šestorice glazbenika koja su pratila pjevačev nastup) platila 48.810,76 kuna. Od tog iznosa, prema službenim podacima koje je Telegramu dostavila Marica Beraković, zamjenica službenika za informiranje, za nastup Miroslava Škore i prijatelja plaćeno je 16.250 kuna.

Na što je potrošeno ostalih 32.560.76 kuna nije poznato. No, ukupni prihod iznosio je 17.370 kuna. Udruzi za rad s mladima Breza iz Osijeka, kao što je bilo i najavljeno, uplaćena je polovina iznosa, dakle 8.685 kuna, a isto toliko i Centru za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka. U cijeloj priči najbolje su prošli Miroslav Škoro i prijatelji, jer im je pripalo tek tisuću kuna manje nego što su, dvije humanitarne udruge, Breza i Klasje, zbog kojih je koncert ”Za dobro u nama” navodno upriličen, dobile zajedno.

Kada se sve izračuna, vidljivo je kako bi Breza i Klasje prošli neusporedivo bolje i dobili čak tri puta više novca od onog koji im je nakon koncerta doznačen, da tog koncerta uopće nije bilo. Naime, da su Općina Čepin i njen načelnik Tonkovac, organizatori dobrotvornog koncerta, uz pomoć Miroslava Škore, iznos koji je potrošen za dobrotvornu akciju, svoju humanost pokazali tako da je onih 48.810,76 kuna uplaćeno Klasju i Brezi, svaka od te dvije udruge dobila bi 24.405,38 kuna, odnosno gotovo tri puta više!

Drago Hedl
Istraživački novinar
494 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program