Politika & Kriminal

Načelnik se umiljava HDZ-u pa poziva ljude da glasaju za predsjednicu. Problemčić: to radi na službenim stranicama općine

Mještanima poručuje da glasaju pragmatično, za one koji su im usmjerili više dotacija iz proračuna

Načelnik Općine Martijanec, Dražen Levak, predizbornu je kampanju podigao na posve novu razinu. Na službenim stranicama općine, Levak je objavio detaljne upute građanima kako bi što lakše odlučili za koga će glasati u drugom krugu predsjedničkih izbora. Objavu je naslovio Priopćenje mještanima općine Martijanec povodom drugog kruga Predsjedničkih izbora’, a ako stanovnici Općine Martijanec budu slijedili sugestije gospodina Levaka, ne preostaje im ništa drugo nego glasati za Kolindu Grabar Kitarović.

U samom uvodu poduže objave, načelnik mještane prvo poziva da ne nasjednu „na vječite prozirne podjele partizani/ustaše”. Umjesto toga, predlaže im da razmišljaju pragmatično, i da u obzir uzmu to „kako se je stranačka politika predsjedničkih kandidata SDP-a i HDZ-a tokom prethodnih godina odrazila na kvalitetu života nas mještana Općine Martijanec”. Godišnji proračun Općine iznosi svega četiri milijuna kuna, pa kvaliteta života mještana ovisi o dotacijama iz Državnog proračuna, objašnjava načelnik, i poziva mještane da pogledaju koliko im je koja politička stranka do sada pomagala.

Pripremio je detaljnu tablicu

Kako bi se glasači lakše snašli, načelnik u nastavku svog proglasa prilaže tablicu ostvarenih prihoda Općine Martijanec. Tablica je organizirana tako da se može vidjeti koliko je prihoda iz državnog proračuna Općina dobila od SDP-ove Vlade, a koliko je novaca iz državne blagajne došlo kada je njome upravljao HDZ. Brojke su prilično porazne za SDP i Zorana Milanovića – za vrijeme njegovog premijerskog mandata, dotacije Općini Martijanec brojale su se u stotinama tisuća kuna, a milijun su prešle tek posljednje, 2015. godine.

Kada je vlast u zemlji preuzeo HDZ, pomoć je postala znatno izdašnija, pa je Općina Martijanec 2016. godine od države dobila 1,5 milijun kuna, da bi 2019. godine iznos dosegnuo 4,5 milijuna kuna. Uz sve to, naglašava načelnik, Općina Martijanec je na prijedlog SDP-ovog saborskog zastupnika 2013. godine izgubila naselje Poljanec koje je pripojene Ludbregu, zbog čega je ostala bez trećine prihoda. Ti podatci govore više od debata i „sličnih pustih predizbornih obećanja”, napominje načelnik Levak, pa glasače suočava s izborom: glas mogu dati Zoranu Milanoviću „čiju pomoć u izgradnji vrtića i obnovi škole smo očekivali 20 godina, ali ju nismo dočekali”.

‘Pametnome dosta’

Druga opcija je glas dati „Kolindi Grabar Kitarović HDZ-ovoj kandidatkinji Andreja Plenkovića jedinog premijera Vlade koji je posjetio Općinu Martijanec”, i za čije je Vlada “završena izgradnja vrtića, energetska obnova škole i drugi manji projekti”, piše načelnik Levak, pa zaključuje: „Pametnome dosta… Samo realizacija konkretnih investicija na području naše općine mjerilo je po kojem trebamo vrednovati sve političke stranke prilikom pristupanja kako ovim tako i svakim izborima. Kada to shvatimo imat ćemo i napredak u općini.”

Općina Martijanec se, inače, nalazi u Varaždinskoj županiji, i obuhvaća deset naselja između Ludbrega i Varaždina. Prema bilješki objavljenoj na stranicama Općine, Levak je pravnik i bivši pripadnik Hrvatske vojske koji se politički aktivirao 2017. godine. Tada je na lokalnim izborima postao načelnik, i to kao nestranački kandidat koji je uz potporu Nezavisne liste, HDZ-a i HSS-a u prvom krugu izabran na tu funkciju. Telegram je Državno izborno povjerenstvo pitao smije li načelnik jedne općine koristiti službene stranice kako bi agitirao za jednog predsjedničkog kandidata, a njih odgovor objavit ćemo kad nam stigne.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu