Politika & Kriminal

Načelnika varaždinske općinice nije briga za DIP koji traži da makne poziv građanima da glasaju za Grabar Kitarović

Načelnikova objava nalazi se na službenoj stranici općine pa mu je DIP naredio da ju ukloni

Nakon što je Telegram jučer pisao o Draženu Levaku, načelniku Općine Martijanec u Varaždinskoj županiji, koji je na službenim stranicama općine u priopćenju pozvao građane da u nedjelju glasaju za Kolindu Grabar Kitarović, reagiralo je Državno izbornoo povjerenstvo (DIP).

Iz DIP-a su nam odgovorili kako su utvrdili da se priopćenje koje je gospodin Levak objavio može protumačiti kao promidžbeni sadržaj vezan uz izbor za predsjednika RH te su stoga od općine zatražili njegovo uklanjanje s weba. Prije objave ovog teksta provjerili smo stoji li sporan tekst i dalje na općinskim stranicama te utvrdili da i dalje stoji – što znači da načelnik Levak nije poslušao uputu DIP-a. Na pozive Telegrama u općini se pak nije javljao nitko.

DIP traži i očitovanje Grabar Kitarović

Kako bi utvrdili je li doista došlo do povrede Zakona o financiranju političkih aktivnosti, DIP je zatražio očitovanje načelnika Levaka, ali i očitovanje stožera Kolinde Grabar Kitarović. Iz Državnog izbornog povjerenstva poručuju kako će eventualne povrede Zakona biti sadržane u Izvješću o provedenom nadzoru financiranja izborne promidžbe koje će objaviti u roku od 60 dana od objave rezultata.

Kako smo jučer pisali, načelnik Levak je na službenim stranicama općine objavio detaljne upute građanima kako bi što lakše odlučili za koga će glasati u drugom krugu predsjedničkih izbora. Objavu je naslovio ‘Priopćenje mještanima općine Martijanec povodom drugog kruga Predsjedničkih izbora’, a ako stanovnici Općine Martijanec budu slijedili sugestije gospodina Levaka, ne preostaje im ništa drugo nego glasati za Kolindu Grabar Kitarović.

Levak je uz priopćenje priložio tablicu ostvarenih prihoda Općine Martijanec iz koje je vidljivo da im je više novca došlo kada je na vlasti bio HDZ. Potom niže glasače suočava s izborom: glas mogu dati Zoranu Milanoviću „čiju pomoć u izgradnji vrtića i obnovi škole smo očekivali 20 godina, ali ju nismo dočekali” ili „Kolindi Grabar Kitarović HDZ-ovoj kandidatkinji Andreja Plenkovića jedinog premijera Vlade koji je posjetio Općinu Martijanec”, i za čije je Vlada “završena izgradnja vrtića, energetska obnova škole i drugi manji projekti”, piše načelnik Levak, pa zaključuje da je to “pametnome dosta…”

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu