Politika & Kriminal

Nacional tvrdi da ima snimku: ‘Organizator Pukanićeva ubojstva prokazao Milu Đukanovića kao naručitelja’

Ubojstvo Ive Pukanića 12 godina nije razjašnjeno do kraja. Nacional danas piše kako su došli do velikog otkrića

23. 10. 2008., Zagreb - Ivo Pukanic i sef marketinga NCL grupe Niko Franjic ubijeni su u eksploziji auto-bombe na parkiralistu ispred redakcije Nacionala. 
Photo: Petar Glebov/24sata
FOTO: Petar Glebov/24sata

Dvanaest godina nakon nerazjašnjenog ubojstva Ive Pukanića, tjednik Nacional danas na naslovnici donosi eksplozivno otkriće. Tvrde kako su u posjedu snimke telefonskog razgovora Joce Amsterdama, “neosuđenog organizatora Pukanićevog ubojstva”, koji je “prokazao da je naručitelj atentata bio Milo Đukanović”.

Đukanovića je s atentatom prvi povezao njegov kum, Ratko Knežević, koji je prije desetak godina izjavljivao kako je dugovječni crnogorski političar “kontrolirao duhansku mafiju te naručio ubojstvo vlasnika Nacionala”. U ožujku 2010. Milo Đukanović odgovorio je na optužbe Ratka Kneževića u velikom intervjuu za Novu TV. “Riječ je o patološkom lažljivcu, o narcisoidnoj osobi, lakrdijašu i marginalcu koji nema sposobnost spoznati svoje realne kapacitete”, kazao je Đukanović i dodao kako “Kneževiću ne trebaju niti vlast, niti sudovi u Zagrebu već ozbiljna klinika”.

Što je govorio bivši prijatelj i kum

Ratko Knežević bio je i svjedok na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića. U najavnim istupima za regionalne medije, govorio je kako će se “u istrazi na kraju utvrditi da su naručitelji ubojstva Ive Pukanića crnogorski premijer Milo Đukanović i Stanko Subotić Cane”, optužujući ih za još niz kaznenih djela ubojstava te pranja novca. Na suđenju je ponovno optužio svog kuma i bivšeg prijatelja.

Ponavljajući svoj prvotni iskaz, Knežević je rekao da mu je Stanko Subotić Cane osobno prijetio da će “ubiti i njega i Pukanića ako Nacional ne prestane pisati o duhanskoj mafiji”. Na sudu je kazao i kako je od ljudi bliskih Đukanoviću dobivao upozorenja da smiri Pukanića.

‘Snimka je prvo dospjela do policije u BiH’

Zbog atentata na Pukanića osuđeni su Slobodan Đurović, Robert Matanić, Željko Milovanović, Bojan Gudurić, Luka Matanić i Amir Mafalani, dok je Sreten Jocić, poznat pod nadimkom Joca Amsterdam, oslobođen optužbi da je bio organizator.

Novinari Nacionala u današnjem broju pišu pak da imaju snimku koja je “prvo dospjela do policije u BiH, a potom u Hrvatsku”. Tajno snimljeni razgovor, tvrde, objašnjava zašto Joca Amsterdam do sada nije prokazao Milu Đukanovića kao naručitelja.

Nastavite čitati