Politika & Kriminal

Nacional tvrdi da je Pavičić Vukičević dopustila namještanje natječaja da se namire Bandićevi prijatelji i žetončići

Tvrde kako je cijena iznajmljivanja višestruko umanjena, te da su tvrtke koje su dobile natječaje povezane s ljudima bliskima Milanu Bandiću

18.03.2021. Zagreb - Sjednica Predsjednistva Stranke rada i solidarnosti. Jelena Pavicic Vukicevic 
Photo: Josip Regovic/PIXSELL
FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Kapitalni ugostiteljski objekti na najatraktivnijim lokacijama zagrebačkog parka Maksimir užurbano se daju u višegodišnji najam u posljednjim danima aktualne gradske uprave koju na predstojećim izborima vjerojatno očekuje odlazak s vlasti.

Radi se, kako objavljuje tjednik Nacional, o restoranu Maksimir na samom ulazu u park, te dijelu objekta Vidikovac koji se nalazi možda na najljepšoj lokaciji u cijelom parku. Za restoran je ugovor o najmu na pet godina potpisan jučer, a za Vidikovac 10. ožujka.

Uloga nasljednice

Nacional tvrdi kako se radi o namještenim natječajima za osobe povezane s interesnom sferom koju je oko sebe okupljao pokojni gradonačelnik Milan Bandić. Jasno, za ovakve ugovore sad je odgovorna njegova nasljednica i kandidatkinja stranke s imenom Milana Bandića za gradonačelnicu, Jelena Pavičić Vukičević.

Nacionalovi izvori tvrde da su iznosi po kojima su objekti iznajmljeni značajno niži od tržišne vrijednosti najma, restoran je “otišao” za 21 tisuću kuna mjesečno (plus PDV i obvezu o ulaganju pola milijuna kuna u modernizaciju restorana), a dio Vidikovca za 10.500 kuna mjesečno (plus PDV).

Biznis s Plavim cekerom

Ono što je, pak, posebno sporno su uvjeti natječaja za restoran Maksimir – da bi se netko uopće mogao natjecati morao je biti nositelj oznake izvrsnosti i izvornosti Plavi ceker, koja se dodjeljuje – OPG-ovima. Takav uvjet eliminirao je sve ugostitelje koji nemaju Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a Nacional tvrdi da je Grad Zagreb ove jeseni dodijelio tek dvadesetak Plavih cekera, čime je konkurencija za iznajmljivanje restorana na samom ulazu u Park Maksimir znatno sužena. Dobitnik na natječaju je, usput, Plavi ceker dobio zbog proizvodnje bučinog ulja.

Neimenovani izvori Nacionala tvrde da je s firmama koje su dobile natječaj za iznajmljivanje restorana povezan gradski zastupnik Miroslav Polovanec, koji je prije nekoliko godina postao Bandićev “žetončić”, a s onom koja je dobila dio Vidikovca Bandićev prijatelj, liječnik i također gradski zastupnik Gzim Redžepi.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu