Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Nacional tvrdi: šef Hrvatskih šuma s glasnogovornikom Vlade dogovarao zapošljavanje. Objavili i poruke

Bivši šef Hrvatskih šuma navodno je komunicirao s Plenkovićevim najužim ljudima

13.10.2022.., Zagreb - Sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenkovic daje izjavu nakon sjednice Vlade Marko Milic, Gordan Grlic Radman, Zvonimir Frka-Petesic. Photo: Josip Regovic/PIXSELL
FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

U mobitelu donedavnog predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića navodno su pronađene poruke koje sugeriraju da se Jakupčić s najužim suradnicima premijera Plenkovića konzultirao oko zapošljavanja u Hrvatskim šumama. Transkripte poruka je objavio Nacional u tiskanom izdanju, a one su, tvrde, izvučene iz njegova mobitela nakon uhićenja Jakupčića 2020. u aferi Vjetroelektrane zbog sumnje na zlouporabu položaja i trgovinu utjecajem.

Nacional donosi poruke koje je Jakupčić, pišu, razmjenjivao s glasnogovornikom Vlade Markom Milićem, predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem, predstojnikom Ureda premijera Zvonimirom Frkom Petešićem te glavnim tajnikom HDZ-a Krunoslavom Katičićem.

Objavljene poruke izmijenjene s Milićem posebno su zanimljive, jer pokazuju da je Jakupčić, između ostalog, tražio Milića da s Plenkovićem provjeri jedno zapošljavanje. “Marko, molba. Molim Te, pitaj Šefa, za zapošljavanje u H. Šumama – Branka Filipettija (pripravnik lovstva). On zna o kome je riječ. Hvala i pozdrav”, napisao je, tvrdi Nacional, na Viberu.

Kombinirali oko zapošljavanja

Poruka je poslana 5. rujna 2018 u 20:54, u njoj Jakupčić velikim slovima piše zamjenicu ‘Te’ kao i riječ ‘Šef’. Milić mu, piše Nacional, na ovu poruku nije pismeno odgovorio, no njen sadržaj, ako je istinit, dosta jasno sugerira da Jakupčić traži dozvolu za zapošljavanje.

To nisu jedine poruke koje su njih dvojica razmijenili. Milić je, piše Nacional, Jakupčiću poslao kratku poruku sadržaja: “Niko Dujmović” i to 30. rujna 2019. u 11:12 sati. Odgovor je dobio sutradan.

“Raditi će, do godinu dana na određeno, takva je praksa u HŠ-u, a onda ćemo ga primiti na neodređeno. Čuo sam da je dobar. LP”, odgovara Jakupčić na što Milić odgovara: “Hvala ti Kruno puno” i odmah dobiva odgovor: “Nema na čemu”. Nacional javlja da je Dujmović par tjedan kasnije zaposlen.

‘Kruno javili su mi. Puno ti hvala’

Milić je Jakupčiću pisao i 3. travnja 2019. On je u 16:29 poslao poruku: “Ager Alpha doo/Panonska Biomasa doo” na što je sutradan u 15:26 dobio odgovor. “Marko, pozvali smo Gabrijela Dužnovića na sastanak u ponedjeljak u 8 sati pa se čujemo”, napisao je. Inače, Dužnović je direktor Ager Alphe. Milić sutradan prijepodne odgovara u dvije poruke: “Kruno javili su mi. Puno ti hvala!”

Onda 8. travnja 2019. u 11:21 Jakupčić piše Miliću: “Marko molim te da tim ljudima – Ager Alpha i Panonska biomasa kažeš, ako Te pitaju, da nisu zadovoljili sve uvjete, ali IDE NOVI JAVNI POZIV, i koji će koincidirati s njihovim završetkom kogeneracije. Osobno ću dežurati da sve bude u redu. Neka napišu ŽALBU Upravi HŠ-a (da su krivo ispunili zahtjev itd) Pozdrav.”

Nacional ističe da sadržaj tih poruka sugerira kako su ove tvrtke imale privilegirani status pri poslovima povezanim s kogeneracijom.

Jakupčićev razgovor s Frkom-Petešićem

No, prema Nacionalu, to nije bila jedina komunikacija Milića i Jakupčića. Naime, Jakupčić je u siječnju 2019. navodno pisao Miliću i ispitivao ga o Krešimiru Macanu. Pitao je radi li on nešto za Vladu te tražio savjet oko Macana i njegove tvrtke. Milić, prema Nacionalovim transkriptima, odgovara pozdravom i najavljuje telefonski poziv. Nedugo kasnije Jakupčić piše da su on i tvrtka “oklevetani i oblaćeni kao nijedna firma do sad”. Piše i: “A Macan nam vodi PR po preporuci znaš već koga. Cilj je stvoriti kriznu situaciju, a onda se nađe spasitelj – Macan. Možda sam u krivu? Hvala Marko.”

Nacionalovi transkripti pokazuju i kako je Jakupčić komunicirao s FrkomPetešićem. Navodno mu je, između ostalog, No, 15. lipnja 2019. godine pisao: “Poštovani gosp. Petešić, jučer smo sve potrebno dogovorili s gosp. Bakićem (Akuo Energy Med d.o.o.). Sve je OK. Pozdrav.” Što je točno okej, što se tražilo i što se napravilo nije poznato.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više