Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Nadan Vidošević kriv za izvlačenje milijuna iz HGK. Osuđen na osam godina zatvora

Bivši šef HGK proglašen je krivim po svim točkama optužnice

Bivši šef Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević proglašen je krivim da je od 2006. do 2011. godine sudjelovao u izvlačenju novca preko lažnih faktura. Nepravomoćna je to presuda koju je donijelo vijeće Županijskog suda u Zagrebu, pet godina nakon početka suđenja i osam godina nakon Vidoševićeva uhićenja.

Vidoševića je sud, osim za izvlačenje novca iz HGK, proglasio krivim i da je iz budžeta Komore plaćao troškove svoje agentice za nekretnine Vesne Rodić, čime je Komoru oštetio za 199 tisuća kuna. Sud ga je proglasio krivim i da je novcem HGK kupovao umjetnine. Time je, prema optužnici, HGK dodatno oštećena za 158 tisuće kuna, dok je Vidošević ostvario dobit od gotovo 350 tisuća kuna. Proglašen je krivim i da si je na račun Kraša, u kojem je bio predsjednik Uprave, kupio bager koji je koristio za uređenje svog ranča. Kraš je oštećen za oko 238 tisuća kuna.

Nakon što je proglašen krivim po svim točkama optužnice, Vidošević je osuđen na ukupno osam godina zatvora. Komori mora vratiti 35,1 milijuna kuna, a Krašu 238 tisuća kuna. Oduzimaju mu se i umjetnine koje je nezakonito stekao. Morat će platiti i 40 tisuća kuna sudskih troškova. Bivši šef HGK će u istražnom zatvoru čekati pravomoćnost presude.

Sučevo obrazloženje presude

Obrazlažući presudu, sudac Zdravko Majerović kazao je kako je ključno bilo utvrditi treba li ovdje vjerovati Komeričkom, poduzetniku koji je odmah na početku procesa priznao da je fakturirao lažne poslove HGK u dogovoru sa šefom Komore, čime su izvlačili novac, ili Vidoševiću. Naime, ako se vjeruje Komeričkom novac izvučen iz HGK bio je kod Vidoševića, a Vidošević je tvrdio da je novac kod Komeričkog.

Zbog toga je ispitan niz svjedoka i sud je na kraju povjerovao Komeričkom koji je imao zakonsku obvezu govoriti istinu. “Doduše uhvatili smo ga par puta u laži. Tako smo utvrdili da je i Komerički prao novac kod notornog Igora Premilovca, koji je poznat kao ‘Mr. 10 posto’. No, o ključnoj stvari – da je Nadan Vidošević tražio od njega da izvlači novac – govorio je istinu”, kazao je sudac podsjećajući da se radilo o novcu kojeg su po zakonu morale uplaćivati tvrtke u Hrvatskoj.

Komerički, podsjetio je sudac, je bio omiljen u Komori, kao i Premilovac. “On je bio omiljen onome kod kojeg je završilo više od 20 milijuna kuna izvučenih iz Komore, a to ste vi gospodine Vidošević”, poručio je sudac bivšem šefu HGK. Sve je počelo kada je Vidošević prestao biti predsjednik uprave Kraša i nastavio biti šef HGK-a, ustvrdio je. Do tada je već, po mišljenju Vijeća, znao slabe točke poslovanja, te se povezao s ljudima poput Komeričkog i Premilovca. “A, oni su vas odali čim su raskrinkani. Da nisu, presuda bi bila puno lošija za njih”, naveo je sudac.

Kriva i najbliža suradnica, druge dvije oslobođene

Danas je proglašena krivom i Zdenka Peternel, bivša šefica Vidoševićevog ureda. Ona je osuđena na dvije godine zatvora i mora platiti 3 tisuće kuna sudskih troškova.

Josipa Miladinov, šefica financija HGK i Jasna Mikić, djelatnicu financijskog ureda HGK, oslobođene su krivnje da su pomagale Vidoševiću u izvlačenju novca.

Prema USKOK-ovoj optužnici izvučeno je nešto više od 35 milijuna kuna, a gotovo 25,6 milijuna Vidošević je, sumnjalo se, zadržao za sebe.

Detalji USKOK-ove optužnice

USKOK je tvrdio da je Vidoševiću u ovim financijskim malverzacijama pomagala njegova tadašnja šefica kabineta Peternel, nakon čijeg je uhićenja Vidošević svojevremeno izgovorio famoznu rečenicu da ‘muž sve zadnji dozna’. Aludirao je tada na njezinu krivnju, dok je vlastitu od početka procesa negirao.

Novac se, prema optužnici, izvlačio preko raznih promotivnih poslova Hrvatske gospodarske komore i to tako što je marketinški poduzetnik Davor Komerički fakturirao i stvarne i lažne poslove. On je to još na početku procesa priznao te je osuđen na rad za opće dobro. Igor Premilovac, preko čijih firmi se isplaćivao novac iz HGK, također je se nakon priznanja krivnje nagodio s USKOK-om i dobio samo godinu dana zatvora. Uz to mu je oduzeto 2,9 milijuna kuna što ih je nezakonito zaradio na fiktivnim poslovima za HGK.

Umjetnine kupio novcem HGK

Vidoševiću se na teret stavljalo i da je iz budžeta HGK plaćao troškove svoje agentice za nekretnine Vesne Rodić, čime je Komoru oštetio za 199 tisuća kuna, kao i da je novcima HGK kupovao umjetnine. Time je, prema optužnici, HGK dodatno oštećena za 158 tisuće kuna, dok je Vidošević ostvario dobit od gotovo 350 tisuća kuna.

Prema optužnici Vidošević si je na račun Kraša, u kojem je bio predsjednik uprave kupio bager što ga je koristio za uređenje svog ranča. USKOK tvrdi da je Kraš oštećen za oko 238 tisuća kuna tom zlouporabom koju je počinio Vidošević. Sud je uočio kako su se Vidošević i njegova agentica za nekretnine Rodić štitili i kako se očekivalo da se nikada neće doznati da mu je tvornica čokolade i keksa kupila bager.

Izlazeći iz sudnice s pravosudnim policajcem Vidošević se pozdravio sa svim sudionicima, te odvjetnicom Jadrankom Sloković koja ga je zastupala u ovom procesu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više