Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nadbiskup Puljić dao intervju Hrvatskom tjedniku. Pitali ga je li Crkva podružnica novog svjetskog poretka za praćenje vjernika

Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije dao je intervju omiljenom tjedniku tvrde desnice

05.11.2017., Kistanje - Nizom dogadjanja pa i velikom svetom misom koju je predvodio zadarski nadbiskup Zelimir Puljic obiljezena je 20. obljetnica doseljenja janjevackih Hrvata u Kistanju. 
Na svecanoj misi proslavljena je i prva godsinjica proglasenja blazenim i 70. godisnjica mucenicke smrti fra Serafina Kodica-Glasnovica te je tim povodom i blagoslovljena njegova slika. 
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Želimir Puljić dao je intervju za ‘Hrvatski tjednik’ koji je prenijela Informativna katolička Agencija (IKA). Puljić je u omiljenom tjedniku hrvatske tvrde desnice govorio o stanju u društvu i crkvi u kontekstu pandemije.

Novinarka Andrea Černivec zamolila ga je, između ostalog, da komentira uvođenje covid potvrda za koje je ona ustvrdila da “vrši segregaciju na cijepljenje kojima je sve dopušteno i necijepljene”. Puljić je na to odgovorio: “Tu problematiku prati Komisija Iustitia et pax koja će se o tomu oglasiti. Osjeća se u zadnje vrijeme da su brojni građani i vjernici zabrinuti zbog osjećaja prisile i uvjetovanja pa postoji bojazan da se naruši povjerenje. Smatram stoga korisnim istaknuti kako je važno trajno imati u vidu integritet i dostojanstvo ljudske osobe, kao i savjesti pojedinca. A mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze korona virusom trebaju izbjegavati prisilu i uvjetovanje, posebice kad je u pitanju pravo na rad, usluge i sudjelovanje u društvenom životu.”

Nije se složio s njom da je ‘crkva šutke pala i glasnom šutnjom stala uz vladajuće’, kao ni da je ‘bez propitkivanja stala uz službeni, državni, odnosno globalni covid narativ’ pa dodao: “Ne znam što mislite pod riječima ‘globalni COVID-narativ?! Istina, ima ljudi koji misle, govore i pišu da je ‘koronavirus izmišljotina’ koju treba odbaciti. Crkveni službenici, biskupi i svećenici nisu stručnjaci za mikrobiologiju, pa ne mogu meritorno govoriti o COVID-19.” Kanije u intervjuu je to ponovio i dodao da su tu prvenstveno pozvani govoriti znanstvenici.

‘Crkva nije u službi novoga svjetskog poretka’

Novinarka je opet pitala o covid potvrdama koje su, kaže potrebne i za ulazak u baziliku sv. Petra u Rimu te “ne pretvara li to crkvu i Orwellovu podružnicu novoga svjetskog poretka za nadzor i praćenje vjernika u maniri komunističke Kine”. Puljić je na to rekao kako smo živjeli pola stoljeća pod diktaturom pa nas plaši „svaki miris“ i pomisao na to vrijeme.

Citirao je izjavu HBK iz rujna 2020. u kojoj je između ostalog stajalo kako “zaštita zdravlja pučanstva preteže nad neograničenošću slobodâ i nekih drugih prava pojedinaca” a potom i odluku ESLJP-a i Ustavnog suda RH koji je presudio da su ‘odluke Stožera civilne zaštite RH bile u skladu s Ustavom i da su za njihovo donošenje postojali objektivni i racionalni razlozi’, prenosi IKA.

“Crkva otklanja i primisao ‘biti nečijom podružnicom’, posebice ‘podružnicom novog svjetskog poretka za nadzor i praćenje vjernika’. Ona također otklanja i svaku anarhiju ili ‘revolucionarne čine’, te podržava demokraciju i vladavinu prava. Imajući u vidu pozitivne obveze države da ‘osigura odgovarajući pravni i institucionalni okvir za zaštitu javnog zdravlja’, biskupi su za svoje područje izdavali konkretne upute vjernicima glede slavlja svetih sakramenata. Bile su to za ono vrijeme razborite odluke i u granicama mjerodavnosti koje Crkveni Zakonik daje biskupima, a nikako u službi ‘Orwellova novog svjetskog poretka”, rekao je

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više