Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nadbiskup Puljić suptilno sugerira ljudima da na EU izborima glasaju za 'bogobojazne i pouzdane'

Kaže da je dobro slijediti savjet iz Biblije pa 'birati ljude sposobne, bogobojazne i pouzdane'

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup Želimir Puljić danas je održao govor u kojem je vjernicima preporučio da na izborima za Europski parlament biraju „bogobojazne” kandidate. Puljić je govor održao na početku 58. redovnog plenarnog zasjedanja Sabora HBK, želeći potaknuti vjernike da izađu na izbore.

“A pri izboru dobro je slijediti onaj mudri savjet iz Biblije pa “birati ljude sposobne, bogobojazne i pouzdane” (Izl 18, 21). Nadati se da će i građani RH to učiniti s moralnom i društvenom sviješću i odgovornošću. Naime, biranjem i glasovanjem oni sudjeluju u odlukama koje se tiču zajedničke budućnosti, te učinkovito doprinose demokratskom razvoju naše Domovine i Europske Unije”, rekao je Puljić, prenosi N1.

Prepirao se s Crkvom u Koruškoj

Nadbiskup je citirao biblijsku knjigu Izlaska, u kojoj Mojsije politički organizira Izraelce nakon bijega iz Egipta. Nedugo nakon toga Izraelci su primili 10 zapovijedi, uči Biblija, ali i okrenuli leđa Bogu i počeli štovati zlatno tele, zbog čega su 40 godina lutali pustinjom prije nego što su mogli ući u Obećanu zemlju.

Predsjednik HBK se, inače, nerijetko drži politički angažirane govore. Posljednji put to je učinio u intervjuu za njemački katolički list Die Tagespost usred svađe hrvatske i austrijske Crkve oko održavanja mise na Bleiburgu. Puljić je tada inzistirao da će se misa održati usprkos zabrani koruške katoličke crkve. Tom je prilikom rekao kako smatra da je takva odluka “obradovala one koji ne vole Crkvu i ne priznaju stradanje Hrvata” nakon Drugog svjetskog rata i opisivao događaje koji su prethodili smaknućima nakon predaje vojske NDH i civila na Bleiburgu.