Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nadrealna teorija Vidović Krišto: hrvatski novinari su propagandisti Srbije u optužnicama za Oluju

Istaknula je Telegramovu Sanju Modrić, Borisa Dežulovića i Antu Tomića

FOTO: Screenshot: YouTube (Večernji TV)

Danas je u emisiji Večernjeg TV-a, koja se emitira na društvenim mrežama i na YouTubeu, gostovala saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto. Govorila je o raznim političkim temama, ponajviše o osnivanju nove stranke koja će se zvati “Odlučnost i pravednost”, a pred sam kraj intervjua postavljeno joj je pitanje o optužnicama iz Srbije za Oluju.

Naime, srpski dužnosnici nedavno su podigli optužnicu protiv četiri hrvatska pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima u operaciji Oluja 1995. Tereti ih se ih da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Novinarka je podsjetila kako je Vidović Krišto pismom tražila od premijera i predsjednika da zbog optužnice blokiraju ulazak Srbije u EU i pitala je jesu li joj odgovorili. Vidović Krišto je kazala da nisu, te dodala da su Andrej Plenković i Zoran Milanović i na ovom primjeru “pokazali apsolutnu nedoraslost i nesposobnost”, optuživši ih da nanose “izravnu štetu Republici Hrvatskoj.”

Insinuirala da su vladajući dogovorili optužnice sa srpskim vlastima

Kazala je da ona želi sve najbolje Srbiji, da se situacija u toj zemlji demokratizira, pa dodala da mi “imamo jednu otvorenu stavku, a to je 43 milijarde eura nenaplaćene ratne odštete.” Istaknula je da je Slovenija u svrhu svojih nacionalnih interesa blokirala Hrvatsku. Dodala je da je optužnica Srbije “pamflet”, kao i da je Srbija osuđena za genocid u 21. stoljeću.

Vidović Krišto, čini se, cijelu priču s optužnicama vidi tek kao “skretanje s bitnih tema.” Odgovarajući na pitanje novinarke, otišla je tako daleko da je insinuirala kako su se hrvatske vlasti dogovorile o dizanju optužnice sa srpskima.

“Ja sam jednom rekla i ponovit ću, to su sve stvari koje razvodnjavaju i skreću s bitnih tema. Ne bih se čak iznenadila da je to i dogovoreno od strane nositelja hrvatskih vlasti s nositeljima srbijanskih vlasti da se tako stvara shizofrena situacija u Hrvatskoj”, najozbiljnije je kazala Vidović Krišto.

Dežulovića, Modrić i Tomića optužila za neprijateljsku propagandu

Novinarka ju je potom pitala misli li da je to dogovoreno da bi se zamaglile neke druge teme. Vidović Krišto je nastavila obrazlagati svoju teoriju uspoređujući novinare iz hrvatskih medija s ruskim propagandnim servisima Sputnik i Russia Today. “Reći ću, kada je počeo rat u Ukrajini, Europska unija je rekla: Ne, nema više Russia Today i nema više Sputnika. To je neprijateljska propaganda. A mi imamo neprijateljsku propagandu utjelovljenu u, ne znam: Dežuloviću, Sanji Modrić, u Tomiću, koji djeluju kao propagandno sredstvo srbijanskog tužiteljstva”, kazala je.

Ponovila je da se nameće zaključak kako ovo vladi odgovara. “U ovakvim okolnostima, kada mi kao članica EU imamo toliko otvorenih stavki koje se broje u milijardama eura, da na takve rabote, takva provokacije, ne reagiramo. Pa naravno da se onda nameće pitanje da, ako ne koristiš svoje zakonsko pravo to zaustaviti, da ti to jako paše za skrenuti pozornost s onoga što je bitno, a to je da kradeš vlastiti narod i razgrađuješ vlastitu državu”, kazala je.

Na kraju je dodala: “Ali za to će doći vrijeme polaganja računa. Znate pravda će svima njima doći na vrata, kao što danas nepravda dolazi svakom hrvatskom građaninu na vrata.” Novinarka koja je vodila intervju je rekla da njezine kolege (koje je Krišto ranije spomenula op.a.) rade svoj posao te da neće razgovarati o njima. Potom joj je zahvalila na gostovanju i odjavila emisiju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više