Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Nadrogirani vozač koji se punom brzinom zabio u obitelj na naplatnim kućicama upravo dobio pet godina zatvora

Ozrenu Mlinariću izrečena je nepravomoćna presuda zbog prometne nesreće iz 2019.

FOTO: Marko Prpic/Davor Puklavec /PIXSELL

Vozač Ozren Mlinarić (38) nepravomoćno je osuđen na pet godina zatvora zbog teškog prometnog udesa što ga je prije tri godine skrivio na naplatnoj postaji Sveta Helena, što znači da odmah ide u istražni zatvor. Dobio je i mjeru liječenja od ovisnosti te mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima na rok od pet godina dulje od kazne zatvora.

Mlinarić se 2019. pri punoj brzini zabio svojim BMW-om u Škodu s tročlanom obitelji koja je bila u koloni. Snimka njegove vožnje pokazala je kako uopće nije kočio pri nailasku na naplatu na autocesti. Tužiteljstvo je u optužnici te u završnom govoru istaknulo da je uzrok ove nesreće ogromna količina droge GHB koja je nađena u Mlinarićevom tijelu.

Obrazloženje presude

Sutkinja Anamarija Pavičić u obrazloženju je rekla kako je Mlinariću povjerovala kada je rekao da mu je žao zbog svega što se dogodilo. “Vjerujem da svaka prosječna osoba uviđa opasnost konzumacije opijata sa 125 kilometara na sat. Samo srećom i uz božju pomoć nitko nije poginuo”, kazala je sutkinja, istaknuvši kako ovom presudom želi prenijeti poruku i Mlinariću i svim ostalima.

“Vi ste doletjeli ne poštujući niti jedan prometni znak ograničenja brzine. Vještakinja nam je detaljno objasnila da ste išli najmanje 125 kilometara na sat i sud je to prihvatio”, nastavila je sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Podsjetila je da su policajci opisali kako se Mlinarić čudno ponašao nakon prometne nesreće, da se gubio, da je vrludao i nije bio sav svoj. “Bili ste u šoku, ali i očito pod utjecajem GHB-a. To nam je potvrdio i vještak toksikolog, koji je decidirano kazao da ste GHB uzeli više sati prije nesreće, a ne nakon, što je pokušala dokazati vaša obrana”, kazala je.

Kazna kao poruka društvu

Sutkinja je istaknula kako su vještaci utvrdili da je Mlinarić godinama uzimao drogu. Triger je bio prekid s jednom djevojkom. Liječio se, no ipak je taj dan pod utjecajem GHB-a sjeo za volan i punom brzinom uletio u naplatne kućice.

“Zato mislim da je kazna od pet godina primjerena težini kaznenog djela, vašoj bezobzirnosti, nekritičnosti i bahatosti tada. Mislim da blaža kazna ne bi bila poruka ni vama ni društvu u cjelini da se shvati kakvo se zlo može nanijeti sudionicima u prometu ovakvim ponašanjem”, rekla je. Navela je i kako je ozlijeđenom vozaču iz Škode zdravlje jako narušeno, a sudski postupci za odštetu već su pokrenuti.

Vještak je, doduše, utvrdio da se Mlinarić u međuvremenu promijenio, no za ranije ponašanje, po mišljenju sutkinje Pavičić, potrebna je bezuvjetna zatvorska kazna od pet godina. “Nadam se da ćete moći oprostiti sebi”, poručila je Mlinariću sutkinja. “Nikad si to neću oprostiti”, uzvratio je on. “Gledajte da vam je dana druga šansa jer nitko ni umro taj dan”, kazala je na kraju sutkinja.

Detalji optužnice

Zbog utjecaja droge Mlinarić nije bio sposoban za sigurnu vožnju, pa i nije prilagodio brzinu pred naplatnom postajom gdje su postavljeni znakovi ograničenja brzine na 100, 80, 60 i 50 kilometara na sat. Nije se zaustavio ni na prometni znak ‘zabrana prolaska bez zaustavljanja–cestarina’.

Brzinom, koja je bila najmanje 125 kilometara na sat, udario je u Škodu koja je odbačena te je udarila u betonsku barijeru i naplatnu postaju, a potom se prevrnula. Još je udarila i u drugo vozilo koje je bilo zaustavljeno zbog plaćanja cestarine. Zbog naleta i prevrtanja Škode vozač i putnica iz nje zadobili su mnogobrojne teške tjelesne ozljede, dok je njihovo dijete zadobilo osobito teške i za život opasne ozljede.

Kada je uzeo drogu?

Mlinarić se tijekom suđenja, kako je javio Jutarnji list, u suzama pokajao za ono što se dogodilo, no krivnju nije priznao. Njegov odvjetnik Janjko Grlić tvrdio je kako navodi iz optužnice ne odgovaraju stvarnim činjenicama. Prije svega osporavaju da je Mlinarić za upravljačem bio pod utjecajem droge, aludirajući kako nije dokazano da GHB možda nije uzeo nakon nesreće.

“Svjestan sam da sam ja neogreban izašao iz svog vozila, a da su možda ti ljudi danas oni koji se dižu i koji šepaju ili se teško kreću u svom životu. Teško mi je naći riječi, a da one ne zvuče kao floskule. Radije bih da su mi se polomile sve kosti u mojem tijelu nego da se to dogodilo tim ljudima, a sve zbog moje gluposti”, izjavio je Mlinarić.

Slomio se na sudu

Opisao je zatim kako je prvi prišao njihovu vozilu i vidio strašan prizor.

“Sjećam se svake kapljice krvi koja je tamo bila, a još i danas imam noćne more od toga. Da je netko od njih poginuo tog dana, ja danas ne bih stajao tu pred vama jer si to ne bih mogao oprostiti. Svjestan sam i smatram da i po zakonima ove zemlje trebam biti kažnjen, iako ja sa sobom proživljavam svaki dan taj događaj i nosim teret svega. No, kakva god kazna bila, ja je prihvaćam, čak moram reći da joj se možda i veselim jer se nadam da ću si kroz izdržavanje te kazne pokušati oprostiti ono što sam napravio, a što si priželjkujem. Naime, ja bih jednog dana volio te ljude pogledati u oči, ali nisam siguran da bih im imao hrabrosti reći ‘oprosti‘ nakon svega”, poručio je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više