Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nadzor konačno potvrdio Telegramovo otkriće iz 2021., šalju policiju na dekanicu koja javni novac troši na Chanel i Hugo Boss

Proračunski nadzor nad PBF-om tražili su i Ministarstvo znanosti i MUP

Proračunski nadzor Ministarstva financija, pokrenut prije više od godinu dana, utvrdio je nepravilnosti u trošenju novca na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (PBF), potvrđeno je Telegramu iz Ministarstva Marka Primorca. Riječ je o inspekciji koju je pokrenuo bivši ministar Zdravko Marić na traženje Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva unutarnjih poslova nakon niza Telegramovih tekstova o suspektnom baratanju financijama na ovom zagrebačkom fakultetu.

Kako smo otkrivali u nekoliko navrata tijekom 2021., aktualna dekanica Jadranka Frece i njen bivši prodekan Damir Ježek službenu su karticu fakulteta peglali na luksuzan smještaj na Baliju i suvenire na tamošnjem aerodromu, na skupocjenu ekskluzivnu odjeću, Chanel parfeme, suvenire u New Yorku… Troškove su nam pravdali krajnje bizarnim objašnjenjima. Potom smo objavili snimke koje razotkrivaju kako je Ježek, tijekom svog dekanskog mandata, sređivao i na ruke uzimao novac preko studentskih ugovora.

Dostavljeno MUP-u na postupanje

Nakon Telegramovih otkrića prvo je reagiralo ministarstvo Radovana Fuchsa, tražeći od Ministarstva financija provedbu proračunskog nadzora nad problematičnim fakultetom. U međuvremenu smo neslužbeno doznali da fakultet istražuje i policija, a potom da je Ministarstvo unutarnjih poslova također zatražilo proračunski nadzor nad PBF-om.

Više od godinu dana kasnije, iz Ministarstva financija sada nam je potvrđeno da je njihov proračunski nadzor dovršen. “Ministarstvo financija obavilo je proračunski nadzor u Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu po zahtjevu Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva unutarnjih poslova, ustrojstvene jedinice nadležne za gospodarski kriminalitet i korupciju”, stoji u izjavi za Telegram.

Zatim navode kako su u postupku proračunskog nadzora “utvrđene nepravilnosti” te da je zapisnik nadzora dostavljen na znanje Ministarstvu znanosti i na postupanje MUP-u. O kakvim je nepravilnostima riječ, ne otkrivaju jer su “postupanja tijekom izvida tajna”, ističu. Proračunski nadzor nadzire zakonitost, svrhovitost i pravodobnost korištenja proračunskih sredstava te pridržavanje i primjenu zakona koji utječu na proračunska sredstva i sredstva iz drugih izvora.

Istražuje se i javna nabava

Da je PBF preplavljen višestrukim problemima u baratanju javnim novcem, svjedoči i službena potvrda iz resora Davora Filipovića. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, koje nadzire postupke provedbe javne nabave, na naš je upit potvrdilo da su zaprimili određenu predstavku i temeljem nje pokrenuli upravni nadzor nad PBF-om.

“Nadzor je u tijeku te se njime utvrđuju eventualne nepravilnosti u 2020. godini u vezi s primjenom Zakona o javnoj nabavi i njegovih podzakonskih propisa”, odgovorili su nam. Otkako je Telegram otkrio skandalozno ponašanje čelnika PBF-a, na tom se fakultetu nije dogodilo ništa. Jadranka Frece tamo je i dalje dekanica i ima povjerenje zaposlenika.

Kako su trošili novac?

Dapače, nakon Telegramovih otkrića, potvrđena je za novi trogodišnji dekanski mandat na tom fakultetu. Damir Ježek, njen prodekan koji je također peglao službenu karticu i koji je na snimci uhvaćen kako dogovara da mu se donese novac iz studentskih ugovora, prestao je biti prodekan, no i dalje predaje na tom fakultetu.

Podsjetimo na brojke i šarolike trgovine. Frece je u drugom mjesecu svog prvog mandata, tijekom studenog 2019., potrošila 1998 kuna u trgovini ženske odjeće Comma, zatim 2898 kuna u Peek&Cloppenburgu, još 1709 kuna u trgovini Hugo Boss, zatim i 3909 kuna u trgovini namještajem Möbel Land.

U veljači 2020. u optici Ghetaldus platila je račun na 1850 kuna, kao i 1075 kuna za Chanel u parfumeriji Martimex. U kolovozu 2020. dekanica je platila dva računa u parfumeriji Douglas, na iznose 1084 i 864 kune. U studenome 2019. Frece i njen tadašnji prodekan Ježek službenu su karticu peglali na Baliju.

Shopping na Baliju

Tamo su bili na znanstvenoj konferenciji pa je Ježek platio 7900 kuna za smještaj u luksuznom Conrad Bali Resortu&Spa. Trošili su i na drugim mjestima; dekanica je na primjer ostavila 1361 kunu u Hard Rock Cafeu Bali, kao i nešto više od 1900 kuna u trgovini Polo Ralph Lauren u zračnoj luci. Istoga dana, prodekan Ježek na aerodromu u duty free shopu troši prvo 9885 pa 2169 kuna.

Tvrdio nam je kako se tu radilo o kupnji “poslovnih poklona organizatorima Znanstvenog kongresa na Baliju, za 12 članova znanstvenog odbora, kao uzvratne geste za poklone koje smo dobili od njih prilikom njihove posjete nama”. Priča je postala posebno zabavna kada su nam organizatori konferencije potvrdili kako nikakve poklone nisu dobili.

‘Neka mi donesu 5000 kuna…’

Ubrzo smo objavili tajno snimljeni razgovor iz vremena kada je Ježek bio dekan PBF-a. On na snimci objašnjava kako studenti po njegovom nalogu podižu 5500 kuna temeljem studentskih ugovora, zatim njemu predaju 5000 kuna, a sebi ostave 500 kao nagradu za trud.

Konačno, javili su nam se studenti koji su nam detaljno opisali kako su svoje studentske ugovore podizali na zahtjev ljudi iz stručnih službi fakulteta. Pritom su nedvosmisleno demantirali tvrdnju bivšeg dekana Ježeka kako je studentskim ugovorima rješavao isplate honorara za studente koji su na Fakultetu angažirani kao demonstratori.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više