Politika & Kriminal

Nadzorni odbor ne popušta; traže osnivanje povjerenstva koje će istražiti prijave za seksualno uznemiravanje na HRT-u

"Pomna istraga" koju je navodno provelo vodstvo kuće oko posljednjih pritužbi nije bila dovoljno dobra

06.11.2017., Zagreb, Prisavlje - Potpisivanje deklaracije o koregulciji izmedju HRT-a i Hrvatskog drustva nezavisnih producenata. Daklaraciju su potpisali ravnatelj HRT-a  Kazimir Bacic i predsjednik HDNP-a Dario Vince.
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL
Za još članaka ovog autora pretplatite se na newsletter autora.

“Pritužbe o kojima govorite pomno su istražene te je utvrđeno da iste nisu osnovane”, odgovorili su Nacionalu iz vrha HRT-a na prijavu o seksualnom uznemiravanju podnesenu protiv ravnatelja jedinice za Poslovanje HRT-a Mislava Stipića.

Međutim, čini se da “pomna istraga” nije bila dovoljno dobra. Kako nam je i službeno potvrđeno, Nadzorni odbor HRT-a sinoć je jednoglasno donio tri zaključka kojima će se ovom aferom – i ne samo njom – vodstvo kuće morati itekako još baviti.

Otkopčavanje grudnjaka

Podsjetimo, u prisavskim krugovima moćnog ravnatelja jedinice za Poslovanje službeno je prijavila jedna od novinarki HRT-a, optužujući ga za neprimjerene seksualne sugestije, primjerice pozivanje u stan s još jednom novinarkom, pomaganje u “otkopčavanju grudnjaka”, aludiranje na seks utroje, pozive na večeru – uz priču o pomaganju u napredovanju na poslu. Stipić je sve negirao, a vodstvo kuće zaključilo da pritužba nije osnovana.

Nadzorni odbor, međutim, kako doznajemo, traži da im se Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić o ovom slučaju – prijavi i njenom procesuiranju – pismeno očituje u roku od 24 sata.

Nadzorni odbor ne odustaje

Ali, ne samo o tom slučaju, nego o svim drugim eventualnim prijavama za seksualno uznemiravanje na HRT-u, te o stanju internih mehanizama za prijavu ovakvih, ali i svih drugih spornih slučajeva. Poput, recimo, prijava vezanih za obavljanje novinarskog posla.

NO HRT-a traži od Bačića i da o prijavama izvijesti ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, te u suradnji s tim uredom izradi protokol o prijavljivanju i procesuiranju slučajeva seksualnog zlostavljanja i nasilja na HRT-u.

Uz sve to, Nadzorni odbor nalaže Glavnom ravnatelju da utemelji nezavisno Povjerenstvo, koje bi istražilo slučaj prijave protiv Stipića i zaprimalo druge prijave protiv seksualnog uznemiravanja na HRT-u.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu