Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nakon burne sjednice Odbora za medije Radman razriješen dužnosti ravnatelja HRT-a, v. d. postao Siniša Kovačić

Nenad Stazić kazao je da sve diktature svijeta osvajaju prvo televizije

03.03.2016., Zagreb -Odbor za informiranje, informatizaciju i medije ipak je odrzao sjednicu na kojoj je raspravljano o smjeni ravnatelja HRT-a Gorana Radmana.
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

NOVO: Odbor za medije nakon burne sjednice prihvatio je odluku o razrješenju Gorana Radmana s dužnosti ravnatelja HRT-a, sa 7 glasova za i 3 suzdržana. HDZ-ov Jasen Mesić predložio je Sinišu Kovačića za v.d. ravnatelja. “Radi na HRT-u kao novinar, ispunjava zakonske uvjete, čovjek je iz struke i ne pripada stranačkim organizacijama”, kazao je Mesić, prenosi N1.

Nenad Stazić je tijekom sjednice kazao: “Dujomir Marasović je u Saboru rekao da će se kad se dođe na vlast pomesti HRT. Ovaj je Odbor uvijek vodila stranka opozicije, mandatima, sada su HDZ i Most zgrabili ovaj odbor da bi radili baš ovo. ‘Za dom spremni’ prosvjed je bila priprema za ovu sjednicu Odbora. Sve diktature ovog svijeta osvajaju prvo radiotelevizije.

Ni ova Vlada nema još sve ministre, zamjenike, pomoćnike – ali prvi pohod im je na radioteleviziju. Policija, tajne službe i mediji. To su tri poluge kojima žele osvojiti vlast. Hoće na radioteleviziju dovesti svoje ljude i poslušnike”, rekao je Stazić.


Iz izvora bliskih vladajućoj koaliciji Večernji list neslužbeno doznaje da će Siniša Kovačić biti imenovan za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a. Kovačić će biti imenovan nakon smjenjivanja sadašnjeg glavnog ravnatelja Gorana Radmana.

Podsjetimo, Nadzorni odbor HRT-a na svojoj je izvanrednoj sjednici u ponedjeljak jednoglasno donio odluku o pokretanju postupka Radmanova razrješenja zbog neprovođenja odluke NO-a i odgovornosti za nepotpunu i neadekvatnu primjenu odredbi Zakona o HRT-u kojim je propisana obveza vođenja odvojenog unutarnjeg računovodstva na javnu i komercijalnu djelatnost.

Otkazana pa ipak sazvana

O tom je prijedlogu već rano jutros trebao raspravljati saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, no sjednica je bez obrazloženja otkazana, da bi nešto kasnije objavljeno kako će ipak biti održana, i to s početkom u 11 sati.

Goran Radman
Goran Radman PIXSELL

Neki su mediji izvijestili i da je u međuvremenu održan sastanak HDZ-a, nalpn čega je u medijie procurilo da će sjednica Odbora ipak biti održana, pa je za pretpostaviti da se na stranačkom sastanku razgovaralo upravo o Radmanovoj smjeni.

Ljutnja Darinka Kosora

Otkazivanje sjednice prilično je razljutilo šefa HSLS-a Darinka Kosora, koji je kazao kako ‘treba sve resetirati ili ići na nove izbore, jer sada ništa ne funkcionira’. Po Zakonu o HRT-u, glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije većinom glasova imenuje i razrješava Sabor, odnosno saborski zastupnici.

U slučaju prestanka mandata glavnog ravnatelja HRT-a, Sabor će do izbora novog glavnog ravnatelja HRT-a imenovati vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, najdulje na rok od šest mjeseci. Javni natječaj za imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a trebao bi se objaviti u roku od mjesec dana od dana imenovanja vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja.

Stazić brani Mikulića

Nakon što je konačno otpočela sjednica Odbora, Nenad Stazić, njegov potpredsjednik, kazao je kako je informaciju o otkazivanju sjednice dobio neposredno prije nego što je trebala početi. Predbacio je HDZ-ovom Andriji Mikuliću, predsjedniku Odbora, da ga je još jučer pitao koga će predložiti za v. d. ravnatelja HRT-a, a ovaj mu je odgovorio da će to znati ujutro.

Darinko Kosor kazao je tada da je i sinoć bio poznat kandidat za v. d. ravnatelja, na što mu je Stazić odgovorio da treba prestati vrijeđati predsjednika Odbora. “Ova situacija je nedopustiva. Možda ste vi znali, ali predsjednik Odbora nije”, kazao je Stazić.

HNS-ov Goran Beus Richembergh rekao je kako je Sabor u dnevni red uvrstio tri izvješća o poslovanju HRT-a. “Logično bi bilo da se sazove Odbor o medijima i raspravlja o tim izvješćima i još o zaključcima NO-a HRT-a. Ovako preskačemo izvješća HRT-a. Ako smijenimo ravnatelja, onda samo jedno od tih izvješća ima tko braniti. Ključna stvar je ispunjenje obveza između HRT-a i Vlade RH. Gdje je drugi akter? Osim što ovdje nemamo glavnog ravnatelja HRT-a, nemamo ni predstavnika Vlade. Izgleda kao da se radi neka politička dekapitacija”, kazao je, prenosi HRT.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više