Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Naglo povlačenje ruske vojske iz okolice Kijeva: ovo je očito dio javnosti nepoznatog dogovora Rusa i Ukrajinaca

Novi nastavak kolumne analitičara i bivšeg vojnog pilota

Staljin je u drugom pokušaju savladao Fince, koji su tada bili napušteni od svih. Ukrajina nije sama. Ipak njihova borba, koliko god bila pravedna, herojska i uspješna, uzima velike žrtve. Iako šanse nisu velike, najbolje bi bilo, kad bi glas razuma doveo do obostrano prihvatljivog dogovora kao u slučaju okončanja ruske misije kod Kijeva

Sad je već očito. Povlačenje Vojske Ruske Federacije iz okolice Kijeva i otvaranje mogućnosti evakuacije Mariupolja dio je, za javnost nepoznatog, dogovora ruske i ukrajinske strane. Koliko god zvučalo nevjerojatno, izgleda da su se obje strane vodile glasom razuma, barem u jednom ograničenom dijelu rata kojeg nitko nije zamišljao na ovaj način.

Snage VRF zaglavile su na prilazima Kijevu. I ptice na grani već pjevaju kako je prvotna namjera brzog zauzimanja Kijeva propala. U međuvremenu, odlučnim i organiziranim otporom, Ukrajinci su poslali jasnu poruku agresoru kako zauzimanje Kijeva nije moguće bez ogromnih gubitaka napadača, u brojevima koji su i za Rusiju neprihvatljivi.

Bez realnih izgleda

Zaglavljene na sjeverozapadnim prilazima glavnog ukrajinskog grada, ionako dobro načete ruske jedinice, trpjele su svakodnevne gubitke bez realnih izgleda za ostvarenje glavnog cilja. Povlačenje ruskih snaga oko Kijeva bilo je organizirano i bez ometanja snaga Vojske Ukrajine i teritorijalne obrane.

Vojska u povlačenju je najranjivija. Vojna vještina predviđa, u cilju maksimalnog iskorištavanja povoljne taktičke situacije, ometanje organizacije kolona, napade na kolone koje se izvlače, gonjenje začelja protivnika. Cilj je nanošenje što većih gubitaka protivničkoj strani.

Umjesto toga gledali smo organizirane, i od strane Ukrajinaca neometane kolone VRF, kako se uredno izvlače prema Bjelorusiji. Nije bilo napada dronova, zasjeda, artiljerijskih udara, miniranja prometnica, dakle svih onih taktičkih radnji i postupaka kojima je ukrajinska vojska nanosila teške gubitke ruskim agresorima.

Evakuacija kao protuusluga

Na drugoj pak strani, postrojbe VSU ‘“oslobađale“ su okupirana mjesta bez većih borbi sa zaštitnim snagama za povlačenje. Rusi su proglasili „značajno smanjenje vojnih sposobnosti ukrajinske vojske“ kao ostvarenje svoga cilja čime su opravdali povlačenje, dok je ukrajinska strana proglasila oslobođenje velikog dijela okupiranog teritorija.

Kao protuuslugu, Rusi su dozvolili da se svo stanovništvo Mariupolja evakuira, uključujući i osobna prijevozna sredstva. Nema podataka jesu li i opkoljeni branitelji Mariupolja dio dogovora. Oni i dalje drže pod kontrolom srediste grada i ogromne prostore čeličane Azovstal. VSU je uspjela organizirati njihovo snabdijevanje iz zraka.

U prosjeku pet helikoptera Mi-8 svake noći dostavi oko 15 tona kritičnog materijala, a u povratku evakuira najteže ranjenike. Radi izbjegavanja ruske protuzračne obrane lete nisko, noću, iznad samih krovova zgrada razrušenog grada. Nažalost, Rusi su uspjeli oboriti jedan transportni helikopter koji je prevozio ranjenika izvan opsade.

Rusi ponavljaju staru grešku

Kao sto sam ranije pisao, vojska na čijem je čelu Vladimir Putin ponovila je istu grešku 2022. kao i Crvena armija koja je pod Staljinovom komandom napadala Finsku 1939. godine. Podcijenili su protivnika i napadali iz mnogo pravaca bez jasno izraženog težišta.

Sadašnjim pregrupiranjem snaga, očito je da Rusi žele ostvariti koncentraciju potencijala kopnene vojske na glavnom pravcu. Hoće li to biti Dombas, kao već najavljena druga faza operacije, ili neki drugi dio ukrajinskog ratišta, pokazat će dani koji slijede.

Prebacivanja snaga VRF, koje su bile angažirane u operacijama oko Kijeva, i njihovo dovođenje na zadovoljavajuću borbenu razinu, sigurno će potrajati neko vrijeme. Ne treba zaboraviti da su jedinice VRF, a poglavito dio zračno desantnih bataljuna, imali značajne gubitke.

Američka špijunska pomoć

Očito je da obje strane vrše pregrupiranje i dodatno opremanje svojih snaga za novi veliki obračun. Ruska je namjera iskoristiti nadmoć u tehnici i vatrenoj moći radi postizanja pobjede kojom bi se značajno smanjila borbena sposobnost VSU. Na suprotnoj strani, Ukrajinci će učiniti sve da izbjegnu takav odlučni okršaj.

Stalna i kvalitetna obavještajna podrška, koju Amerikanci osiguravaju Ukrajincima, trebala bi spriječiti neku vrstu strategijskog iznenađenja glede budućih nakana VRF. U tu svrhu Sjedinjene američke države angažirale su većinu raspoloživih špijunskih, obavještajnih, nadzornih i izvođačkih resursa.

Staljin je u drugom pokušaju savladao Fince, koji su tada bili napušteni od svih. Ukrajina nije sama. Ipak njihova borba, koliko god bila pravedna, herojska i uspješna, uzima velike žrtve. Iako šanse nisu velike, najbolje bi bilo, kad bi glas razuma doveo do obostrano prihvatljivog dogovora kao u slučaju okončanja ruske misije kod Kijeva.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više