Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nagodila se bivša pomoćnica Darka Horvata, priznala da je sređivala državne potpore rođacima Josipe Rimac

Ana Mandac se nagodila s Uskokom, izrečena joj je uvjetna kazna

FOTO: Pixsell

Nekadašnja pomoćnica bivšeg ministra Darka Horvata, Ana Mandac, priznala je krivnju i nagodila se s USKOK-om u aferi Vjetroelektrane, predmetu u kojem je prvooptužena Josipa Rimac. Uz Mandac, krivnju su priznale i Nevenka Benić, bivša državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Terezija Marić, bivša načelnica u Ministarstvu uprave i Ivana Fišter, stručni referent u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Sve četiri osuđene su na uvjetne kazne zbog zloporabe položaja i ovlasti i poticanja na trgovinu utjecajem. Mandac i Marić uvjetno su osuđene na 10 mjeseci uz rok kušnje od tri godine svaka. Benić je uvjetno osuđena na sedam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, dok je Fišter dobila uvjetno na osam mjeseci uz rok kušnje od dvije godine, prenosi Večernji list.

Ovom optužnicom obuhvaćeno je 27 osoba, a do sada je krivnju priznalo njih osam. Odvjetnica Ane Mandac Željka Pokupec nakon ročišta je kazala da je optužnica u ovom dijelu protiv četiri osobe potvrđena. “Prihvaćen je sporazum stranaka i donesena je presuda. Moja klijentica je osuđena na uvjetnu kaznu. U svojoj obrani je izrazila kajanje i žaljenje zbog počinjenog”, rekla je Pokupec. Na upit što je sa slučajem Horvat, Pokupec je kazala da je još u fazi istrage, a hoće li i tu biti nagodbi, vidjet će se, prenosi Jutarnji.

Što se Ani Mandac stavlja na teret?

Podsjetimo, USKOK tvrdi da je Josipa Rimac u jesen 2019. godine tražila od Mandac da njezinom rođaku, te njegovom obrtu, kao i obrtu i firmi još dvojice njoj bliskih ljudi omogući da dobiju potpore. Ana Mandac trebala je, piše dalje USKOK, poduzeti sve potrebno kako bi te bespovratne potpore osigurala ljudima za koje se Rimac kod nje založila. Pritom navodno nije smjelo biti dovedeno u pitanje imaju li oni pravo na potpore, odnosno ispunjavaju li sve uvjete.

Mandac je, stoji u rješenju o provođenju istrage, doista omogućila isplate potpora firmi i obrtima u vlasništvu prijatelja i rođaka Josipe Rimac. Radilo se, tvrde istražitelji, o dvije potpore od po 200 tisuća kuna, te jednoj isplati bespovratnih sredstava od 185 tisuće kuna.

Zauzvrat je obrtnik napravio radove na kući koja je, kako kažu istražitelji, u stvarnom vlasništvu Josipe Rimac, ali joj je, sumnja se, iz zahvalnosti što mu je pomogla oko potpora, umanjio cijenu radova.

Profesionalni put Horvatove pomoćnice

Mandac je u veljači 2016. na poziv ministra napustila privatni posao te došla u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Za portal Women in Adria izjavila je kako isprva nije željela ići u Ministarstvo jer je bila zadovoljna svojim dotadašnjem životom, ali da je nakon brojnih uvjeravanja pristala.

“Pomislila sam kako bih s ovim čovjekom baš mogla surađivati te s njim i timom koji on okupi mijenjati svijet”, rekla je tada.

Kako je Telegram ranije pisao, u njezinoj imovinskoj kartici stoji kako ima plaću od 13.296,45 kuna. Vlasnica je stana u zagrebačkom Vrapču od 78,81 metra četvornog, koji je kupila pomoću kredita, te još jednog stana u Zagrebu od 40-ak metara četvornih, kupljenog prodajom druge imovine. U kartici se također navodi kako vozi Toyotu Auris iz 2009. godine.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više