Politika & Kriminal

Najbolja reforma ikad. Vlada najavila ukidanje 54 agencije i službe, a prvu s popisa sele u veći i skuplji prostor

Čuli ste kako se ministar hvali da će radikalno smanjiti državnu upravu? Telegram ekskluzivno otkriva pozadinu

U četvrtak 2. kolovoza ministar Lovro Kuščević pohvalio se kako Vlada smanjuje državnu upravu. “Vlada je donijela zaključak kojim se ide na racionalizaciju agencija, zavoda i tvrtki u državnom vlasništvu, ukupno njih 54. Ministar je pojasnio da će ta 54 tijela u svakom slučaju biti ukinuta, a to znači da će biti pripojena ili nekoj drugoj agenciji ili ministarstvu”, izvijestila je Hina.

Na prvom mjestu popisa državnih tijela obuhvaćenih reformom nalazi se Hrvatska poljoprivredno-šumarsko savjetodavna služba. Prema najavama iz Vlade, ona bi se 1. siječnja iduće godine trebala spojiti s Ministarstvom poljoprivrede.

Međutim, Telegram je doznao kako je Ministarstvo državne imovine toj službi nedavno dalo suglasnost da zakupi novi, veći i bitno skuplji poslovni prostor. Konkretno, uredi Poljoprivredno-šumarsko savjetodavne službe na nekoliko lokacija u Hrvatskoj dosad su koštali 1,3 milijuna, a od početka rujna najam samo zagrebačkog prostora iznosit će 2,2 milijuna kuna godišnje. Proizlazi to iz dokumentacije koju je Telegram dobio na uvid, a Ministarstvo poljoprivrede u odgovoru na naš upit potvrdilo je te brojke.

Novi uredi u poslovnoj zgradi u Buzinu

Ova Služba trenutačno je smještena u uredima u Zagrepčanki, poslovnoj zgradi u Savskoj cesti 41 i tamo ima 60-ak zaposlenih, uz podružnice u svim županijama. Tijekom 2017. godine uredi u Zagrepčanki stajali su nešto manje od pola milijuna kuna. U novi prostor u Buzinu, za koji je ugovor sklopljen s tvrtkom Mani Buzin, Služba bi se trebala početi seliti ovih dana. Djelatnici su, doznajemo, već dobili upute za pakiranje stvari i preseljenje. Tamo su pak predviđena mjesta za njih 90, dakle 30-ak više nego u Zagrepčanki.

Riječ je o ukupno 1.652,85 kvadrata poslovnog prostora, skladištu od 50 kvadrata na drugoj razini podzemne garaže te 10 parkirnih mjesta. Mjesečni najam iznosi 11.218,53 eura, no na to se još obračunavaju PDV i troškovi održavanja koji djeluju prilično visoko; prema izračunu, na tu će stavku mjesečno trošiti 9.917 eura, odnosno još 6 po kvadratu. Zato je finalna cifra najma, s PDV-om i održavanjem, dosegla spomenutih 2,2 milijuna kuna godišnje. Za Sklapanje ovakvog ugovora na tri godine, povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske dalo je odobrenje Službi, a potpisali su ga ministri Tomislav Tolušić i Goran Marić.

Što zapravo znači najavljeno spajanje?

Rasplet najavljene racionalizacije vrlo je zgodan; dakle 15. lipnja, svega mjesec i pol prije nego što će najaviti dio velike reforme i ukidanje, odnosno spajanje 54 državna tijela, potpisuje se novi ugovor vrijedan 2,2 milijuna kuna, i to za službu koja je prva na popisu. Zamolili smo nadležne da malo pojasne taj neobičan potez.

U odgovoru na Telegramov upit, iz Ministarstva poljoprivrede kazali su kako “spajanje Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe s Ministarstvom poljoprivrede ne znači i fizičko preseljenje u zgradu Ministarstva, s obzirom na to da u njoj nema slobodnih uredskih prostora već godinama, pa tako neke ustrojstvene jedinice Ministarstva posluju na drugim lokacijama.

Hrvatska poljoprivredno-šumarsko savjetodavna služba izmješta se na odgovarajuću lokaciju s multifunkcionalnim učionicama koje će služiti izobrazbi poljoprivrednika. Na toj lokaciji bit će smješten i dio drugih ustanova koje su na popisu za reorganizaciju”.

Živopisan odgovor koji najbolje ocrtava reformu

No, kada smo Ministarstvo pitali koje će to još službe biti u zgradi u Buzinu, gdje će nove prostore zakupiti Hrvatska poljoprivredno-šumarsko savjetodavna služba, koji je u biti smisao spajanja te službe s Ministarstvom, te na čemu su uopće planirane eventualne uštede, dobili smo prilično živopisan odgovor koji prenosimo u cijelosti kako slučajno ne bismo ispustili neki detalj:

“Sukladno Nacionalnom programu reformi koji provodi ova Vlada, a čiji bitan dio je i racionalizacija agencija/trgovačkih društava/drugih ustanova, Vlada je na sjednici održanoj 2. kolovoza 2018. donijela Zaključak o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima kojim se predviđa ukidanje 54 institucije.

Ovom reformom želi se povećati efikasnost državne i javne uprave, smanjiti broj tijela u sustavu i smanjiti administrativni aparat u cijelosti, naravno uz uštede za državni proračun. Naglašavamo da je ovo prva faza racionalizacije i da će nakon uspješno provedenog postupka uslijediti i daljnja racionalizacija administrativnog sustava”.

Umalo su završili u čuvenoj zgradi u Planinskoj

Od izvora u Hrvatskoj poljoprivredno-šumarsko savjetodavnoj službi doznajemo kako se na popisu zaposlenika koji bi se trebali preseliti u nove poslovne prostore nalaze ljudi koji u toj službi uopće ne rade, barem ne još, te dio onih koji su trenutno u županijskim uredima, a ne u Zagrebu. Prema tvrdnjama izvora iz spomenute službe, broj zaposlenika napuhan je kako bi se dobila suglasnost za preseljenje u zgradu u Buzinu. Naime, prije toga Službi je, kao nova lokacija nuđena zgrada u Planinskoj ulici koja je kupljena u korupcijskoj aferi za vrijeme premijera Ive Sanadera.

Bivši premijer nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora jer je primio 17 milijuna kuna provizije nakon što je ministarstvo kojem je na čelu bio Petar Čobanković, temeljem Vladine odluke, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića. Fiolić je priznao da je Sanaderu u obiteljsku kuću odnio novac u kutiji za hrenovke, te je kažnjen godinom dana rada za opće dobro.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu