Politika & Kriminal

Najbolja reklama ikad: učilište zove ljude da im pokažu kako napraviti istu platformu kao skupi Cijepise. U samo 7 sati

Telegram je otkrio da je Beroš poznaniku platio izradu platforme

Edukacijska tvrtka P-PROM održat će sedmosatnu radionicu tijekom koje će, tvrde, bilo tko bez predznanja programiranja napraviti aplikaciju identičnu onoj Cijepise. Brojna pitanja o izradi te stranice izazvala su neugodnosti ministru zdravstva Viliju Berošu, no javnost još nije dobila odgovor na pitanje koliko je sve to koštalo.

Naime, Ministarstvo je objavilo troškove ukupne prilagodbe informacijskog sustava za cijepljenje protiv Covida, ali iz tih podataka nije se moglo razabrati koliko je plaćena sama aplikacija. Iz Beroševog resora jasno su nam odgovorili samo to da je vrijednost prve faze projekta iznosila 196 tisuća kuna bez PDV-a. Zbog izostanka odgovora na ostala pitanja o cijeni poslali smo žalbu Povjereniku za informiranje.

Brojni problemi sa Cijepise

Vlada je platformu Cijepise zamislila kao glavni način prijave za cijepljenje, a blago je reći da je od početka bilo problema s njezinim radom. Na cijepljenje se zvalo mlade i zdrave prije rizičnih skupina, padao je sustav, zvali su ljude na drugu dozu iako nisu primili prvu, a to su samo neki od primjera nefunkcionalnosti završnog proizvoda koje je Ministarstvo tako skupo platilo.

Vladajući su tu i tamo priznavali manjkavosti, ali su platformu su uporno branili, i često su krivicu za njezino nefunkcioniranje svaljivali na građane.

Telegram otkrio aferu oko platforme

Telegramovo otkriće pokrenulo je veliku aferu koja je nastala kada smo objavili da je ministar zdravstva Beroš poznaniku Vinku Kojundžiću, vlasniku tvrtke Cuspis, koja je do tada bila najpoznatija po izradi cvjetnih aranžmana, platio izradnju te platforme, koju su, pak, napravili u besplatnom alatu WordPress. Beroš se branio tvrdeći da je sve legalno i legitimno, ali USKOK se bavio tim poslom, kao i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Između ostalog i zbog Telegramovih otkrića, saborska oporba je pokrenula i opoziv Beroša, ali ga je premijer Andrej Plenković žustro branio i spasio.

Tvrtka P-PROM je sredstvima Europske unije u Zagrebu otvorila edukativni center za programiranje uciona.net, u kojem su, kako navode, odgojili tri generacije novih programera. Uvjeravaju kako se većina od njih prekvalificirala, i da su bili bez prethodnog iskustva i znanja u programiranju. Osim toga bave se i izradom web aplikacija i informatičkih rješenja za velike i male poduzetnike.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu